Zorbas

Στυλλού Παντοπίου

Η ιστορία - θρίλερ της Κύπριας θανάσιμης πεθεράς που σκότωσε τη νύφη και την πεθερά της!

06 Αυγούστου 2017

Σενάριο ταινίας τρόμου θυμίζει η ιστορία της Κύπριας Στυλλούς Παντοπίου-Χριστοφή, της γυναίκας που διέπραξε δύο φόνους σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν ήταν νύφη σκότωσε την πεθερά της και όταν έγινε πεθερά σκότωσε τη νύφη της!


H Στυλλού Παντοπίου – Χριστοφή γεννήθηκε σ' ένα μεσόγειο χωριό της Κύπρου, το 1900 ή 1901, όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.Ο τόπος της ήταν άγονος και φτωχός, όπως αρκετά από τα χωριά της Κύπρου, και οι κάτοικοί του επιδίδονταν σ' έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης.


Η Στυλλού, ως χαρακτήρας ήταν ιδιαίτερα δύσκολος, πιστεύοντας ότι μόνη εκείνη κατέχει την αλήθεια των πραγμάτων και εμμένοντας στην εδραίωση της άποψής της. Διακατεχόταν από μανίες και εμμονές, γεγονός που ενίσχυσε την σκληρότητα του χαρακτήρα της.

Καθώς η βία ήταν διάχυτη στο περιβάλλον που ζούσε, έμαθε από μικρή να τη θεωρεί αναγκαία για την επίλυση των όποιων προβλημάτων της, αναπτύσσοντας έτσι μιαν εξαιρετικά βίαιη προσωπικότητα.
 
Το πρώτο έγκλημα

Από τον γάμο της με τον συντοπίτη της Χριστοφή απέκτησε ένα μόνο παιδί, τον γιο της Σταύρο. Στο σπίτι, μαζί με την οικογένεια, ζούσε και η μητέρα του άντρα της. Ο χαρακτήρας της Στυλλούς δεν μπορούσε να ανεχθεί, μια άλλη γυναίκα να έχει λόγο στο νοικοκυριό της, και οι προστριβές μεταξύ τους ήταν στην ημερήσια διάταξη, αφήνοντας αμήχανα και άβουλα τα αρσενικά του σπιτιού.


Η κατάσταση ανάμεσα σε νύφη και πεθερά πάει από το κακό στο χειρότερο και κάποιο βράδυ του 1925 κορυφώνεται.

Μετά από έναν ιδιαίτερα έντονο καυγά ανάμεσα στις δύο γυναίκες, η Στυλλού αρπάζει ένα αναμμένο δαυλί και το χώνει στο στόμα της πεθεράς της, συνεπικουρούμενη από δυο συγχωριανές της, που κρατούσαν ανοιχτό το στόμα του θύματος.

Ο όρκος σιωπής που έδεσε τις τρεις φόνισσες και η αλληλοκάλυψή τους κατά τη δίκη που ακολούθησε, είχαν ως αποτέλεσμα την απαλλαγή της Στυλλούς από τις κατηγορίες, λόγω αμφιβολιών.
 
Η ζωή στο Λονδίνο

Τα χρόνια περνούν. Το έγκλημα της Στυλλούς, αν και δεν έχει αποδειχθεί στο δικαστήριο, παραμένει κοινό μυστικό ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, με αποτέλεσμα να τη διαλύσει.

Ο άντρας της την εγκαταλείπει και μεγαλώνει μόνη τον γιο της, στον οποίο έχει ιδιαίτερη αδυναμία, αλλά η ζωή στο νησί είναι δύσκολη. Το 1941 ο Σταύρος Χριστοφής θα ακολουθήσει τα χνάρια των περισσοτέρων νέων της Κύπρου: θα φύγει για τηνΑγγλία (η Κύπρος βρίσκεται υπό αγγλική κατοχή, ήδη από το 1878), σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, αλλά και σε μιαν ύστατη προσπάθεια να ξεφύγει από τον αποπνικτικό έλεγχο της μητέρας του.

Η Στυλλού μένει μόνη στο χωριό.

Αρχικά ο Σταύρος πηγαίνει στη Λευκωσία, όπου εργάζεται ως σερβιτόρος, προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα που είναι απαραίτητα για να προμηθευτεί το πολυπόθητο εισιτήριο για το πλοίο που θα τον πάει στην Αγγλία.

Φτάνοντας εκεί, και με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να μαίνεται, καταφέρνει να βρει μια καλή δουλειά στο CafédeParis, ένα από τα σημαντικότερα νυχτερινά κέντρα του Λονδίνου.

Ο Σταύρος μαζί με την όμορφη Hella

Γνωρίζει την Hella Bleicher, μιαν όμορφη γερμανίδα, που εργάζεται σ' ένα κατάστημα γυναικείων ρούχων. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και μετά σύντομο χρονικό διάστημα, παντρεύονται.

Ο Σταύρος έχει, ήδη, διαπράξει θανάσιμο αμάρτημα. Όχι μόνο παντρεύτηκε αλλοδαπή και αλλόθρησκη αλλά, το χειρότερο, το έπραξε χωρίς να ζητήσει την άδεια της μητέρας του, η οποία έμαθε τα νέα από ένα γράμμα του, όταν όλα είχαν τελειώσει.

Ο γιος της Στυλλούς, Σταύρος

Το ζευγάρι στέκεται καλά οικονομικά, αγοράζει ένα ωραίο σπίτι σε προάστιο του Λονδίνου, κοντά στο HampsteadHeath, και αποκτά τρία παιδιά. Η μετοίκηση του ζεύγους μακριά από τη λονδρέζικη κοινότητα των Ελληνοκυπρίων, είναι ένα ακόμη πλήγμα για τον εγωισμό της Χριστοφή, η οποία αποφασίζει να δράσει.

Κατ' αρχάς, ενημερώνει τον Σταύρο ότι θέλει να τους επισκεφθεί. Αν και όχι ιδιαίτερα χαρούμενος με την εξέλιξη αυτή, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να αρνηθεί στη μητέρα του τη φιλοξενία στο σπίτι του.

Εντέλει, είναι η μητέρα του και η γιαγιά των παιδιών του, τα οποία δεν την έχουν γνωρίσει.

Η Στυλλού έχει ήδη εξοικονομήσει τα χρήματα για το εισιτήριό της και το 1953 φθάνει στην Αγγλία για να συναντήσει τον γιο της, που έχει να τον δει 12 χρόνια, και την οικογένειά του.
 

Στη συνέχεια τον ενημερώνει ότι σκοπός της ήταν να μείνει αρκετά στην Αγγλία, να βρει μια δουλειά (ήταν ακόμη αρκετά νέα, μόλις 53, αν και έδειχνε μεγαλύτερη) και να μαζέψει χρήματα που θα της επέτρεπαν να γυρίσει στην Κύπρο και να αγοράσει γη ή ένα σπίτι. Έτσι, η Στυλλού εγκαθίσταται «για τα καλά» στο σπίτι της οικογένειας.

Στην αρχή τα πράγματα πήγαιναν καλά, με την Hella και τον Σταύρο να κάνουν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, ώστε η διαμονή της Χριστοφή στο σπίτι τους να είναι ευχάριστη και διασκεδαστική. Όμως, οι οιωνοί ήταν εναντίον τους.

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό που ξανάδε τον γιο της και γνώρισε τα εγγόνια της, ο γνωστός χαρακτήρας της βγήκε στην επιφάνεια και τα προβλήματα άρχισαν.

Κατηγορούσε την Ηella για τα πάντα: για το ότι το σπίτι ήταν μακριά από τη συνοικία των Ελληνοκυπρίων, για το ότι τα παιδιά δεν μιλούσαν καλά ελληνικά, για την ισότιμη σχέση με τον άντρα της. Και, κυρίως, για το ότι εκείνη ήταν η νοικοκυρά στο σπίτι και ο δικός της λόγος ήταν αυτός που περνούσε.

Η συμπεριφορά της Στυλλούς είχε καταστήσει τόσο εκρηκτική την ατμόσφαιρα στο σπίτι, ώστε και η υπομονετική Hella έφτασε στα όριά της. Δήλωσε στον Σταύρο ότι θα έπαιρνε τα παιδιά για μιαν επίσκεψη στη Γερμανία, στους δικούς της, αφήνοντας να εννοηθεί πως, όταν επέστρεφαν, η μητέρα του θα έπρεπε να έχει επιστρέψει στην Κύπρο.

Η Στυλλού που, κατά την προσφιλή της συνήθεια, κρυφάκουγε, κατάλαβε – αν και τα αγγλικά της ήταν φτωχά – την κεντρική ιδέα των λεγομένων της Hella. Η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή της νέας γυναίκας μόλις είχε αρχίσει...
 
Το δεύτερο έγκλημα

Το βράδυ της Τετάρτης 28 Ιουλίου του 1954 δεν διέφερε σε τίποτα από τα υπόλοιπα. Ο Σταύρος ετοιμάστηκε κι έφυγε για τη δουλειά, η μητέρα του καθόταν στο σαλόνι και η Hella, αφού τακτοποίησε τα παιδιά στα κρεβάτια τους και τα καληνύχτισε, πήγε να κάνει το μπάνιο της. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή διάλεξε η Στυλλού για να εκτελέσει το αποτρόπαιο έργο της.
 

Πήρε από την ξυλόσομπα τον βαρύ, μαντεμένιο δίσκο όπου συγκεντρώνονταν οι στάχτες, αιφνιδίασε την Hella στο μπάνιο και την έριξε αναίσθητη, χτυπώντας την στο κεφάλι με το βαρύ αντικείμενο. Στη συνέχεια, την έσυρε στην κουζίνα, όπου την σταγγάλισε χρησιμοποιώντας ένα μαντήλι.

Τόση ήταν η μανία της και το μίσος απέναντι στην άτυχη κοπέλα, που το μαντήλι έσχισε το δέρμα του λαιμού και παγιδεύτηκε στην πληγή. Για να το αφαιρέσει, η Στυλλού αναγκάστηκε να το κόψει. Υποκύπτοντας σε μια παρόρμηση της στιγμής, έβγαλε τη βέρα από το δάχτυλο της νύφης της και την έκρυψε στο δικό της δωμάτιο, τυλιγμένη σ' ένα κομμάτι χαρτί.

Το έγκλημα είχε γίνει, και η Στυλλού έπρεπε να βρει τρόπο να το κρύψει και να εξαφανίσει τα ίχνη της. Ποιος καλύτερος τρόπος, λοιπόν, από τη φωτιά; Έτσι, μετέφερε το πτώμα της Hella στην αυλή, το έλουσε με παραφίνη, του έβαλε φωτιά κι έμεινε να το παρακολουθεί, ατάραχη, να καίγεται.

Η αστυνομία κάνει έρευνα στη σκηνή του εγκλήματος

Η ώρα είχε πάει 23.45´ κι ένας γείτονας, ο JohnYoung, είδε από το παράθυρο του σπιτιού του τις μεγάλες φλόγες στην αυλή των Χριστοφή. Βγήκε στον κήπο του ανήσυχος και πλησίασε στον φράχτη που χώριζε τα δύο σπίτια, για να δει καλύτερα. Αργότερα κατέθεσε ότι είδε τη μητέρα του Σταύρου να καίει κάτι που έμοιαζε με κούκλα βιτρίνας και υπέθεσε ότι, απλά, έκαιγε σκουπίδια. Γύρισε καθησυχασμένος στο κρεβάτι του.

Γύρω στη 1 το πρωί, ο κ. και η κα Burstoff, που επέστρεφαν σπίτι τους από το εστιατόριο που διατηρούσαν, κόντεψαν να χτυπήσουν με το αυτοκίνητο μια γυναίκα που, σχεδόν, ρίχτηκε στις ρόδες τους. Δεν ήταν άλλη από την αναστατωμένη Στυλλού, η οποία, σε σπασμένα αγγλικά, ψέλισε κάτι για φωτιά και για παιδιά που κοιμούνται. Το ζευγάρι προσπάθησε να την καθησυχάσει και την ακολούθησε στο σπίτι.
Είδαν τη φωτιά που είχε σχεδόν σβήσει στην αυλή και που, σίγουρα, δεν απειλούσε το σπίτι.

Ο κ. Burnstoff έντρομος διαπίστωσε πως το κορμί που κάπνιζε στην αυλή δεν ήταν κορμί κούκλας, αλλά το σώμα μιας γυναίκας. Καθώς η φωτιά δεν είχε προκαλέσει παρά επιφανειακά εγκαύματα (ένα ανθρώπινο σώμα καίγεται πολύ πιο δύσκολα απ' ό,τι, ίσως, θα υπέθετε κανείς), το βαθύ σημάδι του στραγγαλισμού ήταν ευδιάκριτο στον λαιμό του πτώματος. Ειδοποίησε την αστυνομία που έφθασε λίγο αργότερα, ταυτόχρονα σχεδόν με τον Σταύρο, που γύριζε από τη βάρδια του.

Η Στυλλού προσπάθησε να πείσει τους αστυνομικούς ότι, βλέποντας τις φλόγες, βγήκε στην αυλή να δει τι συμβαίνει και ανακάλυψε το πτώμα της νύφης της. Ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε πώς βρέθηκε εκεί, ούτε πώς έπιασε φωτιά. Δεν έδωσε καμία εξήγηση για τα τραύματα στο κεφάλι και τον λαιμό του θύματος. Επέμενε ότι δεν ήξερε τίποτα για τον φόνο, κυριολεκτικά! Φυσικά, συνελήφθη.


Την επόμενη ημέρα της απαγγέλθηκαν κατηγορίες με τη βοήθεια ενός Έλληνα διερμηνέα και οδηγήθηκε στη φυλακή Holloway, για να περιμένει τη δίκη.
 
Δίκη και καταδίκη
 
Η δίκη της Χριστοφή άρχισε στις 25 Οκτωβρίου του 1954, στο Δικαστήριο του Λονδίνου OldBailey και κράτησε μόλις τέσσερις ημέρες. Όταν άκουσε το κατηγορητήριο, κούνησε ζωηρά το κεφάλι της και φώναξε «Νο!», μια από τις ελάχιστες φορές που μίλησε αγγλικά.

Ο δικηγόρος της, καθώς και ο γιος της, προσπάθησαν να την πείσουν να δεχτεί τη δήλωση παραφροσύνης, ώστε να γλιτώσει τη ζωή της. Η Στυλλού ήταν ανυποχώρητη: «Μπορεί να είμαι φτωχή και αγράμματη, αλλά τρελή δεν είμαι. Ποτέ, ποτέ, ποτέ!».
 

Μετά από την άρνησή της αυτή, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν ραγδαία. Η πολιτική αγωγή κατέρριψε κάθε ασθενικό ισχυρισμό αθωότητος (όχι ότι κανείς πίστευε πως υπήρχαν και τέτοιοι) και με συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε (ίχνη αίματος στο μπάνιο και την κουζίνα που δεν είχαν καθαριστεί καλά, το κομμένο φουλάρι που βρέθηκε στα σκουπίδια, η βέρα της Hella που ανακαλύφθηκε στο δωμάτιο της Χριστοφή, ίχνη στο πάτωμα από το σύρσιμο του πτώματος), ζήτησε να κηρυχθεί η Στυλλού ένοχη.

Οι εξηγήσεις της, από αφελείς έως αστείες (ισχυρίστηκε πως βρήκε τη βέρα της Hella στις σκάλες του σπιτιού και υπέθεσε πως ήταν κρίκος από το κουρτινόξυλο...) δεν έπεισαν κανέναν και, κυρίως, το σώμα των ενόρκων το οποίο χρειάστηκε μόνο δύο ώρες για να δώσει την ετυμηγορία του: η ΣτυλλούΠαντοπίου – Χριστοφή είχε κριθεί ένοχη για τη δολοφονία της νύφης της. Η ποινή της θα ήταν ο θάνατος δι' απαγχονισμού.
 
Eκτέλεση και ταφή
 
Στις 15 Δεκεμβρίου του 1954 η ΣτυλλούΧριστοφή άφησε την τελευταία της πνοή στην αγχόνη της φυλακής Holloway, από τον διαβόητο δήμιο AlbertPierrepoint. Όταν ρωτήθηκε αν είχε καποια τελευταία επιθυμία, ζήτησε να κρεμάσουν έναν σταυρό στον τοίχο του χώρου εκτέλεσης.
 
Ο δήμιος της Στυλλούς

Η επιθυμία της πραγματοποιήθηκε και ο σταυρός έμεινε στην ίδια θέση μέχρι το 1967, οπότε ο συγκεκριμένος χώρος καταργήθηκε και η αγχόνη αποσυνδέθηκε. H ΣτυλλούΧριστοφή πέθανε μόνη της, καθώς ο γιος της δεν παραβρέθηκε στην εκτέλεση.
 

H Στυλλού ήταν η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, μετά 30 χρόνια. Ήταν, επίσης, η προτελευταία καθώς, 8 μήνες αργότερα, ακολούθησε η εκτέλεση της RuthEllis, η οποία είχε δολοφονήσει τον εραστή της έξω από ένα εστιατόριο που, από διαβολική σύμπτωση, απείχε μόλις λίγα μέτρα από το σπίτι των Χριστοφή. Η RuthEllisήταν και η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στη Μεγάλη Βρετανία.
 

Η Στυλλού μπήκε σε ένα τάφο χωρίς κανένα διακριτικό στο χώρο της φυλακής. Το 1971 έγιναν εργασίες στη φυλακή και απαιτήθηκε να γίνει η εκταφή όσων γυναικών είχαν εκτελεστεί εκεί.
 
Οι φυλακές όπου εκτελέστηκε και τάφηκε η Στυλλού

Μαζί με τα λείψανα των Ruth Ellis, Edith Thompson, Amelia Sach και Annie Walters τα οστά της Χριστοφή μπήκαν σε ομαδικό τάφο του Brookwood, ο οποίος έμεινε αμαρκάριστος μέχρι το 1993 οπότε και τοποθετήθηκε μια πλάκα με τα ονόματα και των πέντε γυναικών.

LoveMyAll Team
Τα σχόλιά σας

Τo lovemyall.com ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

LOVEMYALL   |   Τελευταία Νέα

Τραγικό θανατηφόρο στο K Cineplex Λευκωσίας με θύμα 29χρονο μοτοσικλετιστή!
Φιμώνουν δημοσιογράφους μπας και βρουν λύση στο Κυπριακό! - Απαλείφονται λέξεις που «ενοχλούν!»
Μαρία Ανδρονίκου: Ένα καλό χαρτί του Alpha που παραμένει ανεκμετάλλευτο!
Όταν γνωρίζεις την τέχνη του γυμνού, αγαπάς το σώμα σου και δεν κολώνεις, λέγεσαι Δομινίκη Παπαδοπούλου!
Power of Love Spoiler: Αυτοί είναι οι 6 παίκτες που πάνε ημιτελικό!
Μακεδόνες αποκάλεσε τον λαό του ο Ζάεφ υπογράφοντας τη συμφωνία στις Πρέσπες εν μέσω λαϊκής οργής
Γιάννης Μισιρλής – Ινώ Αναστασιάδη: 11 χρόνια γάμου – 11 χρόνια έρωτα!
Κι όποιος προλάβει: Ο Χρήστος Δάντης ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη DOMISOL MUSIC ACADEMY στο Λιοπέτρι!
Ποιος Μέσι; Ο Ντιέγκο Μαραντόνα με τα καμώματά του έκλεψε την παράσταση
Στην τσιμπίδα του Γ. Ελεγκτή παρουσιαστές του ΡΙΚ ...
Παραλήρημα Μπαρμπαρούση μέσα στη Βουλή για πραξικόπημα! (ΒΙΝΤΕΟ)
Σωκράτης Χάσικος: Θα τολμήσει να «ταράξει» τα τηλεοπτικά νερά με διευθυντή – έκπληξη;
Μίκης Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Τι σου λέει όταν σε συγχαίρουν αυτοί για τους οποίους φώναζες «κάτω οι δολοφόνοι»;
Θρήνος! Ξεψύχησε στην άσφαλτο 18χρονος μοτοσικλετιστής στην Επισκοπή
Να γιατί πρέπει να τρως και τα κουκούτσια από το καρπούζι!
«Θεϊκό» ποστ Αλέξη Μαυρομιχάλη προς την αστυνομία για τις παράνομες κάμερες σπίτι του
Πέθανε η σύζυγος του Πύρρου Δήμα
Τραμπ για Ντε Νίρο: Τα έχει χάσει από τις μπουνιές που έφαγε

LMA | Δείτε Ακόμη

 

 

LoveMyAll Cyprus © 2013-2017 | Αποποίηση
Design By: LightBlack