Μαρία Μόκα

Το από καρδιάς «ευχαριστώ» της Μαρίας Μόκα στον Διονύση Χιώτη που στάθηκε «τερματοφύλακας» στη ζωή της!

04 Ιανουαρίου 2015

Μετά από έξι πολύ δύσκολα χρόνια η μικρή Μαρία Μόκα κλείνει ξανά το μάτι στην ζωή και μιλάει στο LMA για την περιπέτεια της υγείας της. Η ιστορία της μικρής που συγκλόνισε το παγκύπριο!

                                            

O Γερμανός ζωγράφος Paul Klee είπε «Μια μέρα μόνο είναι αρκετή για να μας κάνει λίγο πιο μεγάλους», έτσι ήταν και αυτή η μέρα τον Ιανουάριο του 2009 που άρχισε ό Γολγοθάς της μικρής Μαρίας από την Κατερίνη στην τρυφερή ηλικία των οχτώ χρόνων.

Ένα μικρό φούσκωμα κάτω από το αυτί έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη δοκιμασία ζωής για την Μαρία και την οικογένεια της. Στην αρχή όλα έδειχναν πως ήταν κάτι αθώο και περαστικό μέχρι τη στιγμή που δεν υποχωρούσε με την φαρμακευτική αγωγή που αρχικά της έδωσαν οι θεράποντες ιατροί.Την παρέπεμψαν να κάνει μαγνητική εξέταση, εκεί ήρθε η πρώτη διάγνωση, πως το φούσκωμα ήταν όγκος αρχίζοντας κιόλας να δημιουργεί παρενέργειες στο δεξί ματάκι. Λόγω εξειδικευμένων εξετάσεων η μικρή Μαρία έπρεπε να μεταβεί στο εξωτερικό.

Αυτό ήταν μόνο η αρχή, ακολούθησαν διαδοχικές και πολλαπλές εξετάσεις, σε διάφορες χώρες του κόσμου, με σκοπό την διάγνωση και την αντιμετώπιση της ασθένειας. Εξετάσεις και αναλύσεις που πέφτουν απλά στο κενό και δεν δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες στους γιατρούς για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην κατάλληλη θεραπεία.

Η Μαρία πάσχει από μια σπάνια ασθένεια την οποία οι γιατροί δεν μπορούσαν να κατατάξουν σε καμία ομάδα, το μόνο σίγουρο είναι ότι ήταν μη διαφοροποιημένο σάρκωμα και δεν υπήρχε καμία θεραπεία και οι ελπίδες που τους έδιναν ήταν λίγες έως καθόλου. Η Μαρία ξεκινάει μεγάλα σχήματα  χημικοθεραπειών  χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ακολουθεί μια θεραπεία με ακτινοβολίες, τα αποτελέσματα ήτανε κάκιστα, ο όγκος μεγάλωνε αντί να μικραίνει.

Όσο περνάει ο καιρός η Μαρία χάνει τις δυνάμεις της, τόσο ψυχολογικά, όσο και σωματικά και τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη πιο πολύ. Οι γιατροί στην Γερμανία σηκώνουν τα χέρια ψηλά και λένε στην μητέρα της Μαρίας να πάρει το παιδί της και να επιστρέψει στην Ελλάδα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο παρά μόνο μια συντηρητική θεραπεία που έπρεπε να προμηθεύονται από την Γερμανία.Οι γονείς της Μαρίας δεν το βάζουν κάτω, στέλνουν τον ιατρικό της φάκελο μέχρι και στην Αμερική όπου ένα από τα καλύτερα ογκολογικά στον κόσμο ανταποκρίνεται θετικά και με κάθε επιφύλαξη λένε στους γονείς πως είναι πάρα πολύ δύσκολο το χειρουργείο αλλά αυτή είναι η τελευταία ελπίδα.
Όμως όλη αυτή η θεραπεία θα στοίχιζε μισό εκατομμύριο ευρώ και οι γονείς της Μαρίας αδυνατούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Έτσι αποφασίζουν να κάνουν μια σελίδα στο facebook με σκοπό την οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει η Μαρία να μεταβεί στην Αμερική. Αμέσως τα πράγματα  αρχίζουν να αλλάζουν , ο τερματοφύλακας  Διονύσης Χιώτης μαθαίνει για το πρόβλημα υγείας της μικρής Μαρίας και χωρίς δεύτερη σκέψη γίνεται αρωγός όλης αυτής της προσπάθειας, εμπνέοντας πλήθος κόσμο.

Η ανταπόκριση του κόσμου και ιδιαίτερα του κυπριακού λαού (όπως και η ίδια αποκαλεί) ήταν απίστευτα συγκινητική. Εκδηλώσεις, παζαράκια και πολλοί άλλοι φορείς σπεύδουν να βοηθήσουν, ανάμεσα σε αυτούς και η εκπομπή της Χριστιάνας Αριστοτέλους ¨Για Σένα¨ και όλοι μαζί για τον ίδιο στόχο και σκοπό, να μαζευτούν τα χρήματα για να ταξιδέψει η μικρή Μαρία στο εξωτερικό. Ένα ταξίδι στην Κύπρο και όλη αυτή αγάπη που δέχτηκε από το κυπριακό κοινό, της δίνει δύναμη και θάρρος να αντιμετωπίσει την ασθένεια της. Κανείς δεν φανταζόταν τι έκταση θα έπαιρνε το όλο θέμα και ότι απλά μια σελίδα στο διαδίκτυο θα ήταν η σωτήρια έξοδος της Μαρίας.

Εκεί που όλα φάνταζαν να σβήνουν, φλόγες ελπίδας αναπήδησαν και πάλι για αν δώσουν ξανά το χαμόγελο στο μικρό αγγελούδι. Σιγά σιγά όλα παίρνουν τον δρόμο τους, η Μαρία ταξιδεύει στην Αμερική και αρχίζει ξανά μια σειρά από πολλές εξετάσεις και θεραπείες, η κατάσταση της βελτιώνεται και οι γιατροί αποφασίζουν ότι το δεν θα κάνουν το χειρουργείο γιατί ίσως αυτό την ρίξει ψυχολογικά και συνιστούν να συνεχίσει την συντηρητική θεραπεία που της έδωσαν στην Γερμανία και έτσι και γίνετε.

Η οικογένεια μετακομίζει στην Γερμανία γιατί εκεί είναι πιο καλά για την Μαρία. Από τα τέλη Αυγούστου του 2010 μέχρι το 2012 η μικρή Μαρία συνέχισε την συγκεκριμένη θεραπεία, έπρεπε όμως να σταματήσει γιατί η συνεχόμενη συστηματική χορήγηση τους ίσως να είχε παρενέργειες. Μετέπειτα βρέθηκε ένα νέο φάρμακο το οποίο δεν είχε οποιαδήποτε παρενέργεια. Και η περιπέτεια υγείας της Μαρίας συνεχίζεται.

Μετά από έξι πολύ δύσκολα χρόνια για την μικρή Μαρία, έρχονται τα καλά μαντάτα και γίνονται γνωστά από τον Διονύση Χιώτη, ένα μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook.Ένα μήνυμα ήταν αρκετό για να επιβεβαιώσει και να χαρίσει χαμόγελα σε όσους βοήθησαν την μικρή Μαρία. Η Μαρία είναι καλά, βγήκε νικήτρια, βρίσκεται στην Γερμανία και καλωσορίζει την νέα της ζωή, ως παιδί πια, με μόνη έγνοια το σχολείο.

Η κυρία Ασπασία και η μικρή Μαρία, άνοιξαν την καρδιά τους και μίλησαν στο LMA για αυτή την δύσκολη περιπέτεια που βίωσαν.

Ποια ήταν η πιο δύσκολή στιγμή που περάσατε σε όλη αυτή την περιπέτεια; Και πως το αντιμετωπίσατε;
Μαρία: Οι ακτινοβολίες. Όμως όταν έχεις ένα σκοπό πρέπει να τον πηγαίνεις μέχρι το τέλος. Όταν ένα παιδί έχει πίστη, ελπίδα, υπομονή και κυρίως θέληση και το βάζει σκοπό μπορεί να το φτάσει μέχρι τέλος και κάποια στιγμή να πει ναι το νίκησα.

κ. Ασπασία: Οι παρενέργειες από τις ακτινοβολίες ειλικρινά ήτανε πολύ χειρότερες από τις παρενέργειες που είχαν οι χημειοθεραπείες, να βλέπεις ένα μωρό  να κυλιέται στο πάτωμα από τους πόνους, αυτό το πράγμα δεν ήταν ότι καλύτερο για το παιδί αλλά και για μένα που το ζούσα ως μάνα ήταν ότι χειρότερο. Είχα φτάσει σε σημείο απελπισίας και έλεγα στην Παναγία αν είναι να μου την πάρεις, παρ’ την τώρα, δεν άντεχα να βλέπω αυτό το πράγμα.

Πως αισθάνεσαι που βγήκες νικήτρια από όλο αυτό τον αγώνα;
Πολύ καλά, χαρούμενη, κάθε παιδί μπορεί να το νιώσει αυτό όταν τα καταφέρει. Αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να εξηγήσεις πως νιώθεις. Επίσης είμαι πολύ χαρούμενη γιατί μπορώ επιτέλους να κάνω τρύπες στα αυτιά, έξι χρόνια δεν μπορούσα, εξαιτίας της ασθένειας μου.

Τι μάθημα σου έδωσε όλη αυτή η περιπέτεια ;
Με έμαθε να είμαι πιο δυνατή, να χαμογελώ και να προχωρώ.

Τι συμβουλή δίνεις στους ανθρώπους που δίνουν την δική τους μάχη με οποιαδήποτε ασθένεια;
Μαρία: Να μην το βάζουν ποτέ κάτω και αυτό που λένε τελικά αληθεύει, δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω. Όταν κάποιο παιδί έχει θέληση μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να έχει θέληση, πιστή και υπομονή.

κ. Ασπασία: Είναι το πιο δύσκολο πράγμα ενός γονιού να έχει ένα παιδί με οποιαδήποτε ασθένεια, να το βλέπει γενικά να υποφέρει. Ειλικρινά θέλει πολλή υπομονή, πίστη, θέλει να μην χάνεις ποτέ την ελπίδα σου. Δεν ξέρω τι είχε συμβεί με εμένα, ενώ οι περισσότεροι γιατροί δεν μου δίνανε και τις καλύτερες ελπίδες ότι το παιδί μου θα ζήσει, μας είχανε ‘’ξεγραμμένους’’, ακόμη και όταν μας είπανε να φύγουμε από την Γερμανία για την Ελλάδα και να προετοιμαστώ για το χειρότερο, εγώ δεν ήθελα να το χωνέψω αυτό το πράγμα, είπα όχι δεν είναι δυνατόν δεν πρέπει να συμβεί, το έλεγα και το πίστευα ειλικρινά, αυτή η πίστη με βοήθησε πάρα πολύ, η πίστη ότι όλα θα πάνε καλά, απλά θέλει πάρα πολύ υπομονή και κουράγιο. Το κουράγιο μας το έδινε η Μαρία, υπήρχανε πάρα πολλές στιγμές που είχα λυγίσει και έλεγα δεν θέλω άλλο δεν μπορώ να συνεχίσω, αλλά όταν κοιτούσα την μικρή στα μάτια αυτή μου έδινε το κουράγιο μέσα στον πόνο της, αυτή μας έκανε να γελάμε, να ξεχνιόμαστε, η Μαρία μας έδινε την περισσότερη δύναμη.

Τι όνειρα έχεις για την νέα χρονιά;
Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, να πάνε όλα καλά. Μου φτάνει που είμαι καλά τώρα.Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις στον Διονύση Χιώτη που ήταν στάθηκε ο πιο σημαντικός αρωγός όλης αυτής της προσπάθειας;
Μαρία: Ένα τεράστιο ευχαριστώ αν και αυτή η λέξη είναι πολύ λίγη για αυτό που έχει κάνει, τον αγαπάμε πολύ και ελπίζω να μπορεί να το βοηθά κάθε παιδί που έχει τέτοια ανάγκη, να κάνει κάθε παιδί να χαμογελάει όπως έκανε εμένα.

Στο κούρεμα που έγινε στην Κύπρο, επηρεάστηκαν και τα χρήματα που μαζεύτηκαν για την θεραπεία της Μαρίας. Ποια είναι η δικιά σας άποψη για αυτό το θέμα;
κ. Ασπασία: Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι ακόμα εκκρεμεί δικαστικά το θέμα, δεν έχει βγει κάποια απόφαση. Απαιτούμαι αυτά τα χρήματα να γυρίσουν πίσω στον λογαριασμό. Δεν ξέρω ποιος ακούει, ποιος δεν ακούει και ποιος είναι υπεύθυνος για όλο αυτό, αλλά ο Διονύσης και η Μαρία αυτά τα χρήματα θέλουνε να τα διαθέσουνε σε άλλα παιδιά που ίσως τα χρειαστούν, όπως τα χρειάστηκε το δικό μου το παιδί. Αυτά τα χρήματα πρέπει να γυρίσουν πίσω, σας παρακαλώ είναι χρήματα του λαού, δεν ανήκουν σε κανέναν σε κανένα πολιτικό, σε καμία τράπεζα, ήταν ερανικός λογαριασμός, μαζεύτηκαν για την Μαρία και μπορούν να διατεθούν για άλλα παιδάκια.

Ο κυπριακός λαός αγκάλιασε πολύ θερμά όλη αυτή την προσπάθεια και ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα σας για βοήθεια. Τι έχετε να πείτε;
κ. Ασπασία: Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, τους Κύπριους τους έχουμε μέσα στην καρδιά μας, τους αγαπάμε, γνωρίσαμε κόσμο και κρατάμε ακόμη επαφές. Έχουμε την Κύπρο δεύτερη πατρίδα και μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να έρθουμε κάποια στιγμή να δούμε τον Διονύση Χιώτη και την οικογένεια του που μας έχουνε λείψει.
Χριστιάνα Αντωνίου
Τα σχόλιά σας

Τo lovemyall.com ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

LOVEMYALL   |   Τελευταία Νέα

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Ο Τραμπ έβαλε φωτιά στη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το αυτοκίνητο Ιρανού στρατηγού στη Βαγδάτη
Ο Χουλιάρας παραμένει στο ΣΙΓΜΑ και ετοιμάζει ...
«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Κώστας Γεννάρης
Έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος
Ανήμερα Χριστουγέννων πέθανε η αδερφή του George Michael, ακριβώς τρία χρόνια από τον θάνατο του τραγουδιστή
Επάξια η “LIGHTBLACK” απέσπασε 2 ΧΡΥΣΑ βραβεία στα Cyprus Digital Marketing Awards!
Ποσότητα – μαμούθ χαπιών ECSTASY από τη Λεμεσό στην Αυστραλία μέσα σε ... 200 ΦΟΥΚΟΥΔΕΣ! (ΒΙΝΤΕΟ)
Μυστήριο στο Άγιο Όρος: Βρέθηκαν «γυναικεία» οστά κάτω από ναό
Ο Μαρίνος Χατζηβασιλείου σε ρόλο κουρέα! (ΒΙΝΤΕΟ)
Δήμητρα Μακρυγιάννη στη Ζιμπάμπουε: «Πήγα φτωχή κι έφυγα πλούσια» (ΒΙΝΤΕΟ)
Μητροπολίτης Μόρφου: Η ΕΔΟΝ, η πολιτική, ο θάνατος και ο «τσακωμός» με τον Χριστό (ΒΙΝΤΕΟ)
Έφυγε η αγωνίστρια της ΕΟΚΑ Μελανή Ηροδότου
Ο άνθρωπος που πούλησε την Apple το 1976 και έχασε μια περιουσία
Μητροπολίτης Μόρφου: Οι ομοφυλόφιλοι, η στοχευμένη επίθεση και η νέα τάξη πραγμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)
Maouris Oikoset: Μια νέα συνεργασία - Μία «ζεστή» βραδυά (ΦΩΤΟ)
Μαρία Αλεξάνδρου: Ήρθε Κύπρο κι έκλεισε συμφωνία με δισκογραφική εταιρεία!
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ: Ανακατάληψη πλοίου από Κύπριους ΟΥΚάδες (ΒΙΝΤΕΟ)
LoveMyAll Cyprus © 2013-2017 | Αποποίηση
Design By: LightBlack