Όλγα Σοφοκλέους

Η ιστορία της Κύπριας μάνας που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας!

10 Μαΐου 2015

Τα χτυπήματα της μοίρας, ο ρατσισμός της κοινωνίας μας, το σθένος, η δύναμη και η αγάπη της Κύπριας μητέρας που μεγαλώνει μόνη τα τρία παιδιά της...

Υπάρχουν άνθρωποι με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Είναι άξιοι θαυμασμού, είναι άτομα  προικισμένα, με δύναμη, θέληση και επιμονή. Με λίγα λόγια είναι άγγελοι που εκτελούν χρέη ανθρώπων.
Μια από αυτούς είναι και η 43χρονη μονογονέας, Όλγα Σοφοκλέους από την Πάφο. Μια γυναίκα από "πέτρα".Η ζωή της χάρισε πολλές και αλλεπάλληλες δοκιμασίες, αλλά την αντάμειψε με τρία υπέροχα παιδιά που είναι και η μεγαλύτερη πηγή δύναμής της.
Το 2005, η Όλγα φέρνει στον κόσμο το τρίτο και μικρότερο της παιδί, το 10χρονο σήμερα αυτοκολλητάκι της, όπως η ίδια αποκαλεί.

Όταν ο Αντρέας ήταν επτά μηνών, εντελώς ανυποψίαστη για το άκουσμα της μετέπειτα διάγνωσης, παίρνει στον γιατρό τον μικρό, καθώς διαπίστωσε πως έχει στραβισμό στο ματάκι του.
Τα νέα καθόλου ευχάριστα.

       

Ο Αντρέας διαγνώστηκε με το σύνδρομο Angelman, μια σπάνια γενετική νευρολογική διαταραχή.
Μια πάθηση που στερεί στον Αντρέα  τα απλά και καθημερινά αγαθά που έχει ο καθένας από εμάς.
Με λίγα λόγια δεν μπορεί να μιλήσει, να περπατήσει, έχει επιληπτικές κρίσεις, σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες, νοητική στέρηση, σοβαρές διαταραχές ύπνου και χρειάζεται 24ωρη φροντίδα.

Παρ’ όλα αυτά μητέρα και γιος έχουν αποκτήσει το δικό τους κώδικα επικοινωνίας και έχουν σχέση λατρείας.

Στο δύσκολο αυτό δρόμο η Όλγα, έχει μοναδικό συνοδοιπόρο τη μητέρα της και μαζί χέρι – χέρι, αντιμετωπίζουν τα πάντα.
Το δεύτερο χτύπημα δεν αργεί να έρθει.

Το 2012, η μητέρα της χάνει τη μάχη με τον καρκίνο και η Όλγα χάνει τα πάντα, τη φίλη, την αδελφή, τη μάνα, το πιο δυνατό  της στήριγμα. 

Κι εκεί που οποιοσδήποτε σεναριογράφος θα έδινε φινάλε, έρχεται και το τρίτο χτύπημα!

Η Όλγα μετά από μια ενόχληση στο μάτι της, αποφασίζει να επισκεφτεί το γιατρό, όπου και ανακαλύπτει ότι έχει σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αρχικά, αισθάνεται τρομοκρατημένη, δεν γνωρίζει πολλά πολλά για την ασθένεια και ο μεγαλύτερος της φόβος, το να φύγει από τη ζωή και να μην μπορεί να είναι, φύλακας άγγελος του παιδιού της, γίνεται η χειρότερη της απειλή. Όμως ούτε κι αυτό καταφέρνει να τη γονατίσει.Σήμερα, η Όλγα είναι δοσμένη εξ ολοκλήρου στα  παιδιά της, που πέρα από μια όμορφη οικογένεια, είναι και μια πειθαρχημένη ομάδα με μοναδικό σκοπό την ομαλότερη ανατροφή του μικρού Αντρέα.
Πέρα από μητέρα, είναι και η ιδρυτής του Παγκύπριου Ιδρύματος Στήριξης Οικογένειας και παιδιού, "ΚΙΒΩΤOΣ" όπου και εργάζεται αφιλοκερδώς για την καλύτερη παροχή συντονισμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων στα παιδιά με αναπηρίες.

Η Όλγα Σοφοκλέους ανοίγει την ψυχή της στο LMA και μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες της, μας δίνει μαθήματα ζωής περιγράφοντας μας τη ζωή της με έναν άγγελο.
 
Στο άκουσμα της πάθησης του Αντρέα, πώς νιώσατε;
Πιστεύω πως η στιγμή που ενημερώνεται ένας γονιός ότι το παιδάκι του αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα είναι ίσως η χειρότερη στιγμή που μπορεί να βιώσει άνθρωπος, πόσο μάλλον να ακούσει τη φράση ειδικές ανάγκες ή αναπηρίες.

Τα πρώτα συναισθήματα αλλά και τα στάδια που περνά ο κάθε γονιός είναι ακριβώς τα ίδια με τα στάδια του πένθους.

Προσωπική μου άποψη είναι πως μόλις ανακαλύψεις ότι είσαι έγκυος, κάνεις όνειρα υποσυνείδητα, δεν τα σκέφτεσαι καν και ξαφνικά τα βλέπεις να χάνονται με αποτέλεσμα να θρηνείς.
Τα συναισθήματα, οι αντιδράσεις και γενικότερα τα στάδια που περνά ο κάθε γονιός είναι για όλους μας τα ίδια που βιώνονται όμως με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα.

Πώς δέχτηκαν τη διαφορετικότητα του Αντρέα τα αδέλφια του;
Αρχικά έπρεπε να αποδεχτώ εγώ η ίδια πως το κατά τ’ άλλα τέλειο μωρό μου, ήτανε διαφορετικό και δεν θα είναι ποτέ το ίδιο όπως τα αδελφάκια του, ούτε όπως κανένα άλλο μωρό, ούτε καν με την ίδια διάγνωση.

Ομολογώ πως με παρότρυνση της οικογένειάς μου ζήτησα βοήθεια από ψυχολόγο για να με κατατοπίσει πώς πρέπει να ενημερώσω τα παιδιά μου για την πάθηση του αδελφού τους.
Στην αρχή δεν ανάφερα τίποτα στα παιδιά μου μέχρι να αντιληφθώ εγώ καλύτερα τι αντιμετωπίζουμε για να μπορώ να τους δώσω σωστές πληροφορίες.

                           

Όταν κατάλαβα τι ακριβώς αντιμετωπίζουμε είπα στα παιδιά τα πράγματα ακριβώς όπως είναι, ότι ο Αντρέας μας είναι διαφορετικός κι εμείς τον αγαπάμε ακριβώς όπως είναι, δεν τους έκρυψα ποτέ τίποτα.

Έπρεπε όμως να τους προετοιμάσω και για κάποιες αντιδράσεις του περιβάλλοντος.
Αισθάνομαι ευλογημένη γιατί τα παιδιά μου καμιά φορά δεν ένιωσαν ντροπή για τον αδελφό τους, μάθαμε μαζί πως να αντιμετωπίζουμε το κάθε πράγμα που έπρεπε για τον Αντρέα.
Το καθετί που πρέπει να κάνει ο Αντρέας γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και σε συγκεκριμένες ώρες, από τη διατροφή, τη φαρμακευτική αγωγή μέχρι και τον ύπνο.

Πλέον με την πάροδο του χρόνου όλες οι διαδικασίες που ακολουθούμε για να βοηθήσουμε τον Αντρέα, μας έγιναν βίωμα. Για εμάς πλέον είναι καθημερινότητα.

Τα παιδιά μου πλέον έμαθαν πως ο αδελφός τους δεν μιλάει λόγω του συνδρόμου αλλά έχει εσωτερικό λόγο μπορεί να αντιληφθεί κάποιες εντολές κι έτσι  χρησιμοποιούμε ένα εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας που εκπαιδεύτηκα στο εξωτερικό, μέσω της βοήθειας του βιβλίου PODD που είναι χτισμένο πάνω στις ιδιαιτερότητες του Αντρέα, είναι η γλώσσα όλη μέσα από εικόνες.

                 

Νιώσατε ποτέ ενοχές πως με κάποιο τρόπο αδικείτε τα άλλα σας παιδιά και δίνετε περισσότερη σημασία στον Αντρέα;
Πιστεύω ότι οι ενοχές έρχονται γενικά με τη μητρότητα. Δεν αισθάνομαι ότι αδικώ τα άλλα μου παιδιά, μπορεί κάποια πράγματα να γίνονται με πιο δύσκολο τρόπο, όπως παραδείγματος χάρη μια βόλτα, αλλά γίνονται.

Είναι πολύ προγραμματισμένο το 24ωρο μας. Ο Αντρέας αν και είναι δέκα ετών κοιμάται το μεσημέρι κι έτσι μπορώ και αφιερώνω χρόνο στα παιδιά μου.

Δίνετε ένα συνεχή μεγάλο και δύσκολο αγώνα. Πώς αισθάνεσθε; 
Δεν αισθάνομαι πως δίνω κάποιο αγώνα, λειτουργώ όπως θα λειτουργούσε οποιαδήποτε μητέρα που αγαπάει τα παιδιά της.

Κανένας αγώνας δεν είναι ίδιος, άρα και ο δικός μου είναι διαφορετικός. Αντιμετωπίζω προβλήματα και με τα άλλα μου παιδιά, απλά είναι διαφορετικά γιατί είναι διαφορετικές και οι ανάγκες τους.

Υπήρξαν στιγμές που οι δυνάμεις σας, σάς  εγκατέλειψαν και λυγίσατε;
Ναι, υπήρξαν και πλέον επιτρέπω στον εαυτό μου να λυγίσει γιατί παλαιότερα προσπαθούσα να το κρύψω.
Έχω τα ίδια άγχη, τις ίδιες αγωνίες που έχουν και οι άλλοι γονείς αλλά η μεγαλύτερη μου έγνοια, το μεγαλύτερο μου άγχος, είναι να μην πάθω κάτι.

Ποτέ μου δεν είπα πως δεν αντέχω άλλο, φοβάμαι να πω ότι δεν αντέχω άλλο.
Πραγματικά πιστεύω ότι ο Θεός δεν στέλνει στον άνθρωπο πράγματα που δεν αντέχει. Αν μου έλεγε κάποιος πριν δέκα χρόνια ότι τα τελευταία εννέα χρόνια θα ζούσα όσα έζησα, θα σου έλεγα ότι δεν θα άντεχα.

Όχι μόνον αντέχω, αντλώ και δύναμη μέσα από τα προβλήματα που τυχαίνουν. Σίγουρα υπάρχουν και στιγμές που λυγίζω, όμως ξανασηκώνομαι και βοηθώ και άλλους ανθρώπους.
Θεωρώ ότι με τη στήριξη που είχα μέσα από την οικογένειά μου και ιδιαίτερα από τη μητέρα μου και τον τρόπο που μας μεγάλωσε, από μωρά, μαθαίνοντάς μας να είμαστε άνθρωποι.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά που μας έπαιρνε στο ειδικό σχολείο στην Πάφο να χαρίσουμε τα δύο από τα πέντε δώρα που μας έφερναν τα Χριστούγεννα.
Η μητέρα μου έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ακόμη και ο τρόπος που μου μετέφερε την όλη κατάσταση, με βοήθησε πολύ και ήμουνα έτοιμη για να αντιμετωπίσω το οτιδήποτε.

Δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον, όμως αισθάνομαι ευτυχισμένη που ο Αντρέας μου θα με αγκαλιάσει θα με φιλήσει, βλέπω ένα πρόσωπο χαμογελαστό όλη μέρα.
Υπάρχουν παιδιά που είναι όλη μέρα στο τροχοκάθισμα παγιδευμένα σε ένα κορμάκι που δεν κινείται και έχουν άριστη αντίληψη, καταλαβαίνουν τα πάντα. Μπορώ εγώ να διαμαρτύρομαι; 

Από πού αντλείτε δύναμη;
Αντλώ δύναμη από τον ίδιο τον Αντρέα και από τα παιδιά μου. Η δύναμη που έχει δημιουργηθεί μέσα μου και μπορώ να βοηθήσω με τη σειρά μου και άλλους ανθρώπους με κάνει να αισθάνομαι όμορφα και να παίρνω δύναμη. Έστω και ένα γονιό να βοηθήσω να περάσει αυτή τη δύσκολη φάση όσο πιο ανώδυνα γίνεται ή και να επικοινωνήσει με το παιδί του μέσα από το πρόγραμμα PODD, κάτι που κάνω με αγάπη, αφιλοκερδώς, με δυναμώνει.  Καθημερινά βλέπω τον Αντρέα πόσο αγωνίζεται για να πετύχει κάτι και κάθε τι που πετυχαίνει είναι μέσα από μεγάλο αγώνα. Δεν δικαιούμαι να μην έχω δύναμη εγώ.

Αντιμετωπίσατε ποτέ ρατσισμό για την πάθηση του Αντρέα ;
Δυστυχώς ναι, διότι σαν κοινωνία δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε διαφορετικότητα, είτε έχει σχέση με χρώμα, σεξουαλικές προτιμήσεις, εξωτερική εμφάνιση, τα πάντα. Αντιμετώπισα το ρατσισμό και δεν σου κρύβω πως στις αρχές με ενοχλούσε πάρα πολύ, αλλά δεν άξιζε αυτό το πράγμα  να στερήσω κάτι στο παιδί μου.

Οπότε, όταν έβλεπα παράξενα βλέμματα, έκανα εγώ το πρώτο βήμα και πήγαινα να μιλήσω πρώτη. Μπορώ να δικαιολογήσω τα μικρά μωρά όταν κοιτάζουν παράξενα τον Αντρέα, αλλά τους μεγάλους δυσκολεύομαι λίγο. Μάλιστα ένα περιστατικό που μου συνέβη και με έκανε να τυπώσω και μια φανέλα του Αντρέα που έγραφε πάνω «Γεννήθηκα με αυτό τον τρόπο! Ποια είναι η δικαιολογία σου;» ήταν όταν πήγαμε μια βόλτα και καθίσαμε σε μια καφετέρια και επειδή τα καλαμάκια αρέσουν πολύ στον Αντρέα, προσπάθησε να πάρει το καλαμάκι από τους δίπλα, πάλι καλά που πρόλαβα το χεράκι του γιατί ο τρόπος που γύρισαν τις καρέκλες τους, πλάτη προς τον Αντρέα, με έκαναν να βγω έξω από τα ρούχα μου και να θυμώσω και με τον εαυτό μου γιατί τους είπα, μην φοβάστε είναι ταϊσμένος.
 
Πολλές φορές προσπαθούσα να δικαιολογήσω την κατάσταση του Αντρέα και να απαντήσω διάφορες ηλίθιες ερωτήσεις όπως αν κάπνιζα κατά την διάρκεια της κύησης, αν έφαγα κάτι και με πείραξε.
Έφτασα στο σημείο να τυπώσω φυλλάδια που εξηγούσαν τι ακριβώς σημαίνει το σύνδρομο Angelman και όποιος με ρωτούσε και έπρεπε να χαλαστώ για να του απαντήσω, του έδινα ένα φυλλάδιο και του έλεγα όταν πάει στο σπίτι του να το διαβάσει.
 
Τέτοια περιστατικά υπάρχουν και θα υπάρξουν και άλλα, απλώς εμάς ως γονείς δεν πρέπει να μας εμποδίζουν να κλείσουμε τα παιδιά μας μέσα στο σπίτι. Εγώ δεν το δέχομαι, είμαι πολύ περήφανη για τον Αντρέα μου. Εύχομαι και πιστεύω ότι η επομένη γενιά θα είναι καλύτερη και πιο έτοιμη να δεχθεί την διαφορετικότητα.

Πώς ανταποκρίνεστε οικονομικά στις απαιτήσεις της πάθησης του Αντρέα;
Ο Αντρέας παίρνει επίδομα από το κράτος το οποίο καλύπτει μέρος των θεραπευτικών παρεμβάσεων που τυγχάνει ο Αντρέας. Οι θεραπείες του παιδιού μου στοιχίζουν 270 ευρώ την εβδομάδα, όμως αναγκαστικά στερείται κάποιες θεραπείες όπως η ιπποθεραπεία, κολύμπι, μουσικοθεραπεία γιατί δεν μπορώ να ανταποκριθώ οικονομικά, γιατί πέρα από τις θεραπείες υπάρχουν και άλλες οικονομικές απαιτήσεις.

       
          

Ο Αντρέας χρειάζεται τρία με τέσσερα πανιά την ημέρα που στην Κύπρο πωλούνται 15 ευρώ τα εννέα σε αντίθεση με το εξωτερικό που πωλούνται περίπου 7,5 ευρώ. Μόνο τα πανιά είναι 15 ευρώ, μόνο εγώ έχω ανάπηρο μωρό στην Κύπρο;

Τι σας έχει αφήσει αυτή η διαδρομή;
Από όλη αυτή την διαδρομή κέρδισα πολλά και βγήκα σοφότερη. Πλέον γνωρίζω το πραγματικό νόημα της ζωής και δεν ασχολούμαι με μικρά και ασήμαντα πράγματα. Επικεντρώθηκα πάνω στα παιδιά μου και τα τρία γιατί ο Αντρέας μεγαλώνει παράλληλα με τα αδέλφια του, εγώ κάποια στιγμή θα φύγω από τη ζωή και τα αδελφάκια θα πρέπει να συνεχίσουν τη δουλεία μου, οπότε είμαστε μαζί σε ό,τι κάνουμε για τον Αντρέα.

Δεν θέλω να το κάνουν από υποχρέωση, αλλά γιατί θέλουν να το κάνουν. Ο Αντρέας μου με βοήθησε να αναθεωρήσω πολλές φορές τη ζωή και να δω τα πράγματα διαφορετικά. Δεν μπορείς να είσαι χάλια όταν ξυπνάς το πρωί και βλέπεις ένα χαμόγελο από το ένα αυτί ως το άλλο. Πολλές φορές λυπάμαι εμάς και ζηλεύω τον Αντρέα.Ποια είναι η δική σας συμβουλή προς άλλους γονείς που βιώνουν κάτι αντίστοιχο;
Αν αυτό το δημοσίευμα πέσει στα χέρια μιας οικογένειας που πήρε τώρα τη διάγνωση της, θέλω να τους ανυψώσει και όχι να τους ρίξει. Η συμβουλή μου είναι να αγαπήσουν την διαφορετικότητα του μωρού τους, να το αγαπήσουν ουσιαστικά, πραγματικά, να δουλέψουν πάνω στις ανάγκες του παιδιού, να μην δεχτούν ποτέ ταμπέλλες, να μην επαναπαυτούν με αυτό που θα τους πει ο γιατρός, πάντα να ψάχνουν, ζούμε στο 2015, έχουμε τα πάντα στα πόδια μας και δεν δικαιούμαστε να μην γνωρίζουμε, το λέω με πλήρη ευθύνη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις, η καθημερινότητα είναι πολύ διαφορετική όταν τη ζεις παρά όταν την περιγράφεις σε κάποιον. Τα μωρά μας δεν διαφέρουν σε τίποτα, έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως όλοι μας, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε φυσιολογικά όπως όλα τα άτομα, κινούνται, επικοινωνούν όπως όλοι μας απλά με κάποια διαφορετικότητα.
Χριστιάνα Αντωνίου
Τα σχόλιά σας

Τo lovemyall.com ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

LOVEMYALL   |   Τελευταία Νέα

Ομολόγησε ο 35χρονος ίλαρχος: Σκότωσε τη Mαίρη Ρόουζ και την 6χρονη κορούλα της - Αλλού θαμμένη η μικρή
Απεβίωσε η σύζυγος του Σωκράτη Χάσικου, Έλλη
Δολοφονία Μαίρη Ρόουζ: Τα στοιχεία που «καίνε» τον ίλαρχο της ΕΦ που παρουσιαζόταν ως «Ορέστης»
ΣΟΚ! Επέμενε να έχει μαζί και την κόρη της ο «Ορέστης» όταν συνάντησε τη Μαρί τη μέρα που εξαφανίστηκε!
Στέλλα Στυλιανού: Πάει ALPHA κι αναλαμβάνει εκπομπή!
Χειροπέδες σε ίλαρχο και υπολοχαγό της ΕΦ για την υπόθεση δολοφονίας της 38χρονης Mary Rose
Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Οι διάλογοι - φωτιά που οδήγησαν στη σύλληψή του
Συνελήφθη ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος
Τραγωδία στην Πορτογαλία: 28 Γερμανοί τουρίστες νεκροί σε τροχαίο στη Μαδέρα
Ακόμα και μια λεπτή φέτα μπέικον την ημέρα βλάπτει! Το σύνδεσαν με τον καρκίνο!
Παναγία των Παρισίων: Βραχυκύκλωμα σε ανελκυστήρες προκάλεσε τη φωτιά;
Σε 38χρονη Φιλιππινέζα ανήκει το πτώμα στο Μιτσερό - Αναζητείται η 6χρονη κόρη της
Μια καταγγελία - κραυγή απόγνωσης από τους Προσφυγικούς Συνοικισμούς στον Στροβόλου
Παναγία των Παρισίων: Μυστήριο με τη φωτιά - Οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί 1,5 ώρα νωρίτερα!
Παναγία των Παρισίων: Τεράστια η καταστροφή - Υπό έλεγχο η φωτιά μετά από 8,5 ώρες
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Μακρόν: «Καίγεται και ένα κομμάτι από μας»
Φλέγεται η Παναγία των Παρισίων! Συναγερμός στο Παρίσι
Έφυγε από τη ζωή ο ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Σγόντζος
LoveMyAll Cyprus © 2013-2017 | Αποποίηση
Design By: LightBlack