Ερνέστο Γκεβάρα - Μαρία-Ελενα Γκιόκα

Η Ελληνίδα νύφη του Τσε

05 Δεκεμβρίου 2016

Ποια είναι η παραγωγός που ζει μόνιμα στην Αβάνα μαζί με τον Ερνέστο Γκεβάρα, τον μικρότερο γιο του Τσε, τον οποίο ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε σε μία από τις επισκέψεις της στην Κούβα.

Ηταν μια καλύβα κάπου στην αγροτική ενδοχώρα της Κούβας. Μια καλύβα στην οποία έμενε η Καρίντα, μια 70χρονη γυναίκα που στήθηκε μπροστά στον φακό της Μαρίας Ελενας-Γκιόκα. 

 
Η Ελληνίδα παραγωγός και φωτογράφος δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά. Το μοντέλο της δεν είχε κανένα πρόβλημα να φωτογραφηθεί και να της μιλήσει για τις αναμνήσεις της από τα παλιά χρόνια, τα χρόνια του Τσε Γκεβάρα και του νεαρού τότε Φιντέλ.

Δεν ήξερε, και το πιθανότερο είναι να μην έμαθε ποτέ, ότι η Μαρία-Ελενα Γκιόκα παντρεύτηκε τον μικρότερο γιο του μυθικού επαναστάτη, τον Ερνέστο Γκεβάρα, χωρίς κανείς, εκτός από πολύ λίγους, να μάθει για τον γάμο της. 
 
Το μυστικό της αποκάλυψε εν μέρει στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη ο ξάδερφός της Θάνος Τζήμερος, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη συγγενή του που παντρεύτηκε τον μικρότερο γιο του επαναστάτη με αιτία.

 
Στα 43 χρόνια της, η Μαρία-Ελενα Γκιόκα ζει μόνιμα στην Αβάνα για πάνω από 13 χρόνια μαζί με τον άνδρα της ζωής της και τις δύο κόρες που έχουν αποκτήσει, χωρίς όμως να ξεχνάει την Ελλάδα. Μάλιστα πριν από τρία χρόνια που είχε έρθει εδώ έμεινε για να φέρει στον κόσμο τη δεύτερη κόρη της λόγω κάποιων επιπλοκών που δεν της επέτρεψαν να γυρίσει στην Αβάνα για κάποιους μήνες. 
 
Για την ίδια η Κούβα είναι ένα λατρεμένο μέρος, ένα νησί που αγάπησε πολύ επειδή εκεί γνώρισε τον άνδρα της ζωής της και ξεκίνησε μια δεύτερη καριέρα, μακριά από τη χώρα της. Μόνο που εν αντιθέσει με την πλειονότητα των γυναικών οι οποίες μάλλον θα ήθελαν να διαλαλήσουν παντού ότι παντρεύτηκαν τον γιο του Τσε Γκεβάρα, η ίδια δεν έχει μιλήσει ποτέ γι’ αυτό, με εξαίρεση πολύ στενούς φίλους και συγγενείς. 
 
Παραμένει μια γυναίκα μακριά από τα φώτα μιας δημοσιότητας που ποτέ δεν επιθυμούσε για τον εαυτό της, έστω και αν για πολλούς το επίθετο Γκεβάρα θα ήταν η καλύτερη συστατική επιστολή. Η ίδια συστήνεται ως Μαρία-Ελενα Γκιόκα και όχι ως Γκεβάρα, ίσως επειδή ως άνθρωπος έχει μάθει να στηρίζεται πάντα στον εαυτό της και όχι σε ένα διάσημο επίθετο, έστω κι αν είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει μετά τον γάμο της με τον γιο του πιο διάσημου επαναστάτη στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
 
Ο Τσε Γκεβάρα με τη γυναίκα του και τους γιους τους - ο μικρός Ερνέστο στην αγκαλιά του πατέρα του.
 
Από την Αθήνα στην Αβάνα 

Η Μαρία-Ελενα γεννήθηκε το 1973, λίγο πριν πέσει η δικτατορία των συνταγματαρχών, και μεγάλωσε στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης στους κόλπους μιας αστικής οικογένειας μαζί με τον κατά δύο χρόνια μεγαλύτερο αδελφό της. 
 
Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και Σκηνοθεσία και εισχώρησε στον χώρο της διαφήμισης, αναλαμβάνωντας από τη θέση του βοηθού σκηνοθέτη διαφημιστικά σποτ, όταν η Ελλάδα ζούσε την εποχή των παχιών αγελάδων και η διαφημιστική αγορά τη χρυσή της εποχή.

Χάρη στις ικανότητές της στη δουλειά ήξερε, λένε άνθρωποι που δούλεψαν μαζί της, να λύνει τα όποια προβλήματα παρουσιάζονταν εν τη γενέσει τους, γρήγορα έγινε διευθύντρια παραγωγής και αργότερα executive producer. Ακόμη και σήμερα διατηρεί φιλικές σχέσεις με γνωστούς Ελληνες σκηνοθέτες που γνώρισε στη δουλειά, αλλά και με στελέχη του διαφημιστικού χώρου.

Οταν αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της εκτός Ελλάδας, μάλλον δεν φανταζόταν ότι η μοίρα της θα δενόταν άρρηκτα με την Κούβα και τον μικρότερο γιο του Τσε, Ερνέστο Γκεβάρα. 
 
Η πρώτη γνωριμία τους εξελίχθηκε γρήγορα σε ειδύλλιο που άνθησε πριν από περίπου 13 χρόνια στο πανέμορφο νησί της Καραϊβικής και στους δρόμους της Αβάνας, ανάμεσα σε παλαθάρ και στέκια όπως το «Bodeguita del Medio» και το «La Floridita». 
 
Ο γάμος τους δεν έγινε ποτέ γνωστός στην Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση κάποιo δημοσίευμα σε κυριακάτικη εφημερίδα πριν από τρία χρόνια, το οποίο σκιαγραφούσε αχνά το ζευγάρι όταν ήρθε στην Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές.

Η Μαρία-Eλενα Γκιόκα ήταν έγκυος στο δεύτερο κοριτσάκι της και επειδή παρουσίασε κάποιες επιπλοκές αποφάσισαν μαζί με τον Ερνέστο να μείνει στην Αθήνα μέχρι να γεννήσει μαζί με τη μικρή Eλενα που τότε ήταν 10 ετών. 
 
Η επιστροφή της στην Κούβα έγινε μετά από λίγους μήνες, ενώ ο Ερνέστο αναγκαζόταν να πηγαινοέρχεται όσο πιο συχνά μπορούσε ταξιδεύοντας περίπου 15 ώρες από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο.

Οταν η σύζυγός του ήταν πλέον έτοιμη να επανέλθει στη δουλειά της επέστρεψαν όλοι μαζί στην Κούβα, εκεί όπου η Ελληνίδα έχει ιδρύσει μια κινηματογραφική εταιρεία μαζί με τον καλό της φίλο Ερνέστο Σίνζι, πολύπειρο creative director στον χώρο της διαφήμισης.

Η Cuba Libre Films, όπως την ονόμασαν, είναι μια κινηματογραφική εταιρεία παραγωγής που εδρεύει στην Αβάνα και προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στους κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να γυρίσουν ταινίες, διαφημιστικά και ντοκιμαντέρ στην Κούβα.
 
Πάθος για τη φωτογραφία 

 
Η Μαρία-Ελενα απασχολείται καθημερινά στην εταιρεία, την ίδια ώρα που ο σύζυγός της μαζί με τα άλλα τρία αδέλφια του εργάζεται στο Κέντρο Μελετών «Che Guevara», ένα ίδρυμα που σκοπός του είναι να εκδώσει και να προωθήσει όλο το έργο του διάσημου πατέρα τους. Οι δυο τους τρέχουν και ένα άλλο ξεχωριστό project, το «La Poderosa Tours», μια ιδέα του Ερνέστο που βασίζεται στη διοργάνωση διακοπών στην Κούβα πάνω σε Harley Davidson, εμπνευσμένη από τα ταξίδια του πατέρα του με μηχανή προτού γίνει η πιο διάσημη επαναστατική φιγούρα του κόσμου. 
 

Το όνομα του project είναι αυτό που είχε δώσει στη Norton μοτοσικλέτα του ο Τσε με την οποία γύρισε τη Λατινική Αμερική μαζί με έναν φίλο του. Η Ελληνίδα παραγωγός δέχτηκε να μιλήσει γι’ αυτό σε κουβανέζικη ιστοσελίδα τον Ιούλιο του 2015 εξηγώντας το πώς προέκυψε. «Ολο αυτό άρχισε από τη δουλειά του Ερνέστο ως μηχανικού μοτοσικλετών Harley και την πίστη του ότι ένα τουρ με μοτοσικλέτες στο νησί, όπου θα υπήρχε η ευκαιρία να επισκεφτούν και να γνωρίσουν διάφορα μέρη, θα ήταν πολύ ελκυστικό για τους μοτοσικλετιστές».

Εκτός από αντιπρόσωπος της εταιρείας, η Μαρία-Ελενα είναι και συνιδρυτής της, ενώ την ίδια στιγμή έχει αρχίσει να ασχολείται πιο σοβαρά και με ένα από τα πιο αγαπημένα της χόμπι, τη φωτογραφία. Εχει συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις στην Κούβα, ενώ βραβεύτηκε για μία φωτογραφία της, χωρίς όμως η ίδια να το διαφημίσει. Αυτοί που την έχουν ζήσει μιλάνε για μια γυναίκα που έχει έντονο το πνεύμα της δημιουργίας και αγαπά τις νέες προκλήσεις στη δουλειά της. Θεωρεί την Κούβα δεύτερη πατρίδα της, δεν παραλείπει όμως να επισκέπτεται τη χώρα μας την οποία λατρεύει, κυρίως το καλοκαίρι οικογενειακώς για διακοπές και για να δει τους δικούς της ανθρώπους. 
 
Στη μόνη ίσως φωτογραφία που απεικονίζεται με κάποιον διάσημο είναι αυτή που χαμογελάει δίπλα στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, όταν ο διάσημος ηθοποιός επισκέφθηκε την Αβάνα το 2007 για την πρεμιέρα της ταινίας «Ημερολόγια μοτοσικλέτας» και γνωρίστηκε με τα τέσσερα παιδιά του Τσε, που έδωσαν το «παρών» στην προβολή. Ηταν μια βραδιά που δεν ξέχασε ποτέ. 
LoveMyAll Team
Τα σχόλιά σας

Τo lovemyall.com ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

LOVEMYALL   |   Τελευταία Νέα

Μόνικα Λεβίνσκι: Έδειξα το στρινγκ μου στον Κλίντον για να τον δελεάσω
Γνωστός κι εμπιστοσύνης ο άνθρωπος που παγίδευσε τον Γκάρυ
Μια τραγωδία, μια αυτοκτονία, ένα παιδί κι ένα δεύτερο στεφάνι
Τι πρέπει να κάνετε για να xαίρεστε με ασφάλεια το τζάκι σας
Φόνος Μαραθάσας: 1500 ματωμένα ευρώ σ' ένα προσχεδιασμένο έγκλημα
«Έφυγε» ο θρύλος της Marvel και «πατέρας» του Spider Man Σταν Λι
Ωτο-στοπ θανάτου στη Μαραθάσα - Σύλληψη υπόπτου για τη δολοφονία της 56χρονης Γιαννούλας
Άγριο φονικό στον Οίκο Μαραθάσσας – Έσφαξαν γυναίκα μέσα σε αυτοκίνητο!
Αποκαΐδια το μισό σπίτι του Gerard Butler
Ιράν: Γυναίκες παρακολούθησαν αγώνα ποδοσφαίρου μετά από 37 χρόνια!
Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια: Στους 31 έφτασαν οι νεκροί - Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι!
Η μέθοδος του Βενιαμίν Φραγκλίνου: Πώς να κάνετε τους άλλους να σας συμπαθήσουν
Υπόθεση Κασόγκι: «Πνίγομαι, βγάλτε μου τη σακούλα από το κεφάλι» οι τελευταίες του λέξεις
Αν γινόμασταν όλοι vegetarian, θα είχαμε 7,3 εκατ. λιγότερους θανάτους τον χρόνο και βιώσιμο κλίμα!
Παράγινε το κακό με τους μεθυσμένους οδηγούς – Ένας έστειλε στο νοσοκομείο ανήλικη!
ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Κήρυξαν ανεπιθύμητη στην Αλβανία την Ελένη Θεοχάρους!
#sixamenios: Η αποκαθήλωση του Φουρθιώτη από το κανάλι του Σαββίδη
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Το άγνωστο δώρο του Τζον Κένεντι στον Μακάριο (ΒΙΝΤΕΟ)
LoveMyAll Cyprus © 2013-2017 | Αποποίηση
Design By: LightBlack