«Ηγέτη μας, ηγέτη μας» του φώναζαν

Επίσκεψη Ερντογάν: Οι «ομοεθνείς» της Θράκης και η... εντολή στους μουσουλμάνους της Βουλής

09 Δεκεμβρίου 2017

Επίδειξη πυγμής από τον Τούρκο πρόεδρο στην Κομοτηνή - Υπήρξε ή όχι «μίνι» διπλωματικό επεισόδιο; Η απόπειρα της Αθήνας να αποκλιμακώσει την ένταση αφήνει ερωτηματικά - Παραβίασε το πρωτόκολλο, μιλώντας σε σχολείο, αλλά ζήτησε σεβασμό στην ελληνική σημαία.

Μια απορία πλανάται στην ατμόσφαιρα γύρω από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή: Υπήρξε ή όχι μια μίνι διπλωματική κρίση, όταν ο Ερντογάν παραβίασε επιδεικτικά τα εκ των προτέρων συμφωνηθέντα σε σχέση με το πρόγραμμα.

Η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Ερντογάν να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος των «ομοεθνών» του, όπως αποκάλεσε τους περίπου 3.000 μουσουλμάνους της περιοχής που είχαν συρρεύσει στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής.

  
Η πρωτοβουλία του Ταγίπ Ερντογάν, μολονότι δεν θα μπορούσε επ' ουδενί να εγγραφεί στις χειρονομίες καλής θέλησης προς την Ελλάδα, δεν προκάλεσε την αντίδραση εκ μέρους του Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωσαν ότι «δεν υπήρξε κανένα διπλωματικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της Τουρκίας». Στον απόηχο της τεταμένης και αν μη τι άλλο άβολης κατάστασης που δημιουργήθηκε κατά την υποδοχή του Ερντογάν στην Αθήνα, εξαιτίας των αναφορών του στην υποτιθέμενη ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι φανερό ότι η ελληνική ηγεσία αποπειράται να αποκλιμακώσει ενδεχόμενες εντάσεις.

«Δεν συνιστά πρόκληση το να μιλήσει σε ένα σχολείο ο κύριος Ερντογάν. Άλλωστε, στο παρελθόν Έλληνες πρωθυπουργοί έχουν μιλήσει σε σχολεία ομογενών» ανέφεραν πηγές του Μαξίμου.

 
«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ. Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, στο προαύλιο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ σημειώθηκε ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.

Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε μικρόφωνο να μιλήσει, ο υφυπουργός Εξωτερικών αντέτεινε: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. πρόεδρε». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν δυσανασχέτησε και μετέβη σε αίθουσα του μειονοτικού σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- το κορίτσι να βάλει τα κλάματα.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια συνομίλησε και με άλλους μαθητές του σχολείου «Τζελάλ Μπαγιάρ». Τελικώς, πριν ξεκινήσει η σύντομη ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στους συγκεντρωμένους στο προαύλιο του σχολείου απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.


Η αντίδραση του υφυπουργού Εξωτερικών όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να απευθύνει ομιλία στο συγκεντρωμένο πλήθος, σαν να μιλά σε ανοιχτή συγκέντρωση, εξηγείται από το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν κατά πληροφορίες συμφωνήσει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα εκφωνήσει ομιλία σε ανοιχτή, δημόσια συγκέντρωση.
 
Σε διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει σε όσα μέλη της μειονότητας το επιθυμούν σε συγκέντρωση εντός κλειστού χώρου και μόνο. Όταν ο, πάντα απρόβλεπτος, πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Γιάννης Αμανατίδης αντέδρασε, προφανώς ακολουθώντας οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Όμως η παρέμβαση του κ. Αμανατίδη ουδόλως ανέτρεψε τον σχεδιασμό της τουρκικής πλευράς, αφού ο κ. Ερντογάν εκφώνησε τη σύντομη ομιλία του αμέσως μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών προς τους συγκεντρωμένους.
 
Η «ανάθεση αποστολής» στους τέσσερις μουσουλμάνους βουλευτές

Λίγο πριν από τις 16:00 της Παρασκευής και με καθυστέρηση σχεδόν δυόμιση ωρών σε σχέση με τα όσα προβλέπονται στο επίσημο πρόγραμμα, ξεκίνησε η ομιλία του κ. Ερντογάν στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

- «Είχα έρθει εδώ παλαιότερα ως πρωθυπουργός και τώρα, με τη δική μου βούληση, ήρθα ξανά ως πρόεδρος, αλλά φυσικά είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί με τους συμπατριώτες μου, ειδικά στη γη σας, στην ταυτότητά σας, στην προσωπικότητά σας... Τα συγχαρητήριά μου» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους «συμπατριώτες» του, όπως τους αποκάλεσε, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν στην Κομοτηνή.
 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: «Χθες είχα καλές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τις αντιπροσωπείες. Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε καλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών, όπως και τότε που ήμουν πρωθυπουργός. Ήμασταν με τον Έλληνα πρόεδρο στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή μου. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε για πάντα γείτονες. Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα, η Τουρκία γειτνιάζει με την Ελλάδα. Τουρκία και Ελλάδα έχουμε περίπου 150 προβλήματα.
 
»Εσείς, οι 150.000 συμπατριώτες μας, είστε μία γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, έτσι σας βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο (ελληνικό) Κοινοβούλιο. Οι τέσσερις βουλευτές μας πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να θέσουν τα προβλήματά σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε» τόνισε αινιγματικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.
 
«Μίλησα εχθές για κάποια προβλήματα, ίσως το παρακολουθήσατε» συνέχισε. «Εύχομαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, πρώτα ο Θεός, να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν. Θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα μαζί με τους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη την περιοχή, είτε πρόκειται για Τούρκους είτε για Πομάκους, νομίζω ότι θα ενισχύσει την ενότητα και την αλληλεγγύη με την Ελλάδα».
 
Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε και πάλι ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τους Έλληνες πολίτες στη χώρα μου. Για παράδειγμα, οι Έλληνες πολίτες που είχαν πληρώσει μία περιουσία για τα ακίνητά τους, με νόμο αποζημιώθηκαν. Όλες οι αυτές περιουσίες είναι στα χέρια των νόμιμων ιδιοκτητών. Πρέπει να σας πω να έχετε πίστη, όχι φόβο στην ελευθερία της πίστης.
 
»Υπάρχει υποστήριξη από την Ελλάδα εντός της ΕΕ. Όπως και στην Ελλάδα, κάναμε ένα διάλειμμα με την χώρα αυτή, στη συνέχεια υποστηρίξαμε και πάλι την Ελλάδα για να γίνει αποδεκτή από το ΝΑΤΟ. Πρέπει να αναπτύξουμε αυτή την αλληλεγγύη. Δεν το θεωρώ εμπόδιο. Εδώ είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των αγαπημένων μας πολιτών, όπως και η ενότητα των νέων» προσέθεσε, πάντα κατά τα τουρκικά ΜΜΕ.
 
«Νέοι, ακούστε τις συμβουλές μας: Η πρώτη, ο Εθνικός Ύμνος από τον ποιητή Mehmet Akif. 'Ακούς τον γερό θείο σου, γιε μου; Πες μου τι είναι σπουδαίο, πρέπει να δουλέψεις σκληρά, να μιλήσεις ανοιχτά, να μην μιμηθείς την μάζα, να είσαι ουσιώδης, να είσαι άνδρας, να μπαίνεις στον αγώνα'. Τώρα δίνω τη δική μου συμβουλή: διαβάστε, σκεφτείτε, εφαρμόστε, επιβεβαιώστε τα αποτελέσματα» κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.
 
«Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία» δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «όπως η Τουρκία έχει μία σημαία, έτσι και εδώ στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση, αλλά για ενσωμάτωσή σας στην Ελλάδα» ανέφερε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.
 
Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.

Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ' ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.
 
Νωρίτερα το συγκεντρωμένο πλήθος στο Κιρ Μαχαλέ τζαμί του φώναζε «ηγέτη μας, ηγέτη μας», ενώ στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά (Ροδόπης) και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (Ξάνθης). Επίσης, παρούσα ήταν η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου και ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ροδόπης, Εσάτ Χουσεΐν.
 
Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στις 17:00 της Παρασκευής.
LoveMyAll Team
Τα σχόλιά σας

Τo lovemyall.com ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

LOVEMYALL   |   Τελευταία Νέα

Τσιτσιπάς: Νίκησε τον βασιλιά (Φέντερερ) και γίνεται ... Μίδας
Θρίαμβος Τσιτσιπά στην Αυστραλία: Νίκησε τον μεγάλο Φέντερερ!
Ξενοφών Χαραλάμπους: Καμία σχέση η παραίτησή μου από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης με όσα κατήγγειλε ο καναλάρχης
Όλα όσα μας αποκαλύπτει το νέο τρέϊλερ του «Έλα να δεις!»
Βασίλισσα Ελισάβετ: Στα 92 της κάθισε στο τιμόνι παρά το τροχαίο του 97χρονου Φίλιππου!
Μίκης Θεοδωράκης για Συμφωνία των Πρεσπών: Μην προχωρήσετε σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας
Εκατόμβη νεκρών στη Μεσόγειο: 117 οι νεκροί από το νυχτερινό ναυάγιο
Το προφίλ και οι αριθμοί των άτυπων μεταναστών στην Κύπρο
Φρίκη: Αφού βίασε και σκότωσε την Τοπαλούδη, ο Αλβανός κακοποίησε και κοπέλα με ειδικές ανάγκες
Κύπρος: Πούλησε βρέφος που έφερε από τις Φιλιππίνες σε ζευγάρι ομοφυλόφιλων!
Μπιλ Γκέιτς: Έχει σχεδόν 100 δισ. δολάρια, αλλά περιμένει στην ουρά για να πάρει μπέργκερ και πατάτες!
Πρόσφυγας 14 ετών πνίγηκε στη Μεσόγειο: Είχε ράψει στα ρούχα του τον έλεγχο του σχολείου του...
Δεν έχει πλάκα στον παράδεισο: Ηθική και χιούμορ δεν συμβαδίζουν, δείχνει νέα μελέτη
Τρεις συλλήψεις για τη δολοφονία του Χρήστου Μιχαήλ
Έρχονται λειτουργοί της GRECO να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση στη δικαιοσύνη
Θανατηφόρο στο Πέρα Χωριό με θύμα πεζή γυναίκα
«Ροζ» σκάνδαλο στη Σερβία: Ο Βράνιες βγάζει στη φόρα γυμνές φωτογραφίες και sms της Καρλέουσα!
Κύπριος Μητροπολίτης κυκλοφορεί σεμνά και ταπεινά με λιμουζίνα 300.000 ευρώ!

LMA | Δείτε Ακόμη

 

 

LoveMyAll Cyprus © 2013-2017 | Αποποίηση
Design By: LightBlack