Έρχονται εκποιήσεις EXPRESS στην Κύπρο

06 Ιουνίου 2018

Σημαντικές αλλαγές στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των κόκκινων δανείων που σήμερα κυμαίνονται στα €20 δισ., θα τεθούν την Πέμπτη ενώπιον των κομμάτων σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών.


Η σύσκεψη θα είναι σε τεχνοκρατικό και συμβουλευτικό επίπεδο με διευθυντές του Υπουργείου και θα ανταλλαγούν απόψεις για τις τροποποιήσεις που προτείνει η Κυβέρνηση στο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, την πώληση και τιτλοποίηση δανείων και στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή που απέστειλε στα κόμματα ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, αναγκαία προϋπόθεση για επίτευξη περαιτέρω προόδου στον οικονομικό τομέα, είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της αντιμετώπισης του προβλήματος των στρατηγικών κακοπληρωτών και συνέχισης της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 
 
Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι τροποποιήσεις που προωθούνται θα αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες που εντοπίζονται. Από τις βασικότερες αλλαγές είναι η διαφοροποίηση του πλαισίου για τις εκποιήσεις, οι οποίες ουσιαστικά θα γίνονται με πιο ταχείς ρυθμούς.

Επτά βασικά σημεία θα καταστήσουν πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό το πλαίσιο για τις εκποιήσεις έτσι ώστε να λειτουργεί πιο αποδοτικά σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποκαλύπτει ο «Φ», οι αλλαγές στον νόμο για τις εκποιήσεις είναι οι εξής:

● Μετά τη διεξαγωγή του πρώτου πλειστηριασμού και άλλων μεθόδων πώλησης του ακινήτου εντός των πρώτων τριών μηνών με επιφυλαχθείσα τιμή όχι χαμηλότερη του 80%, παρέχονται τρεις επιπρόσθετοι μήνες στον ενυπόθηκο δανειστή για πώληση του ακινήτου είτε μέσω πλειστηριασμού ή άλλων μεθόδων με την επιλεχθείσα τιμή όχι χαμηλότερη από το 50% της εκτιμένης αξίας.

● Μετά την πάροδο των έξι μηνών, εάν το ακίνητο δεν πωληθεί, δίνεται στον ενυπόθηκο δανειστή το δικαίωμα εντός 4 μηνών να αγοράσει το ακίνητο στην αγοραία αξία που καθορίστηκε κατά τη διαδικασία του πρώτου πλειστηριασμού ή με εξ υπαρχής διεξαγωγή διαδικασίας εκτίμησης με βάση τον νόμο.

● Ο ενυπόθηκος οφειλέτης μετά το τέλος των έξι μηνών μπορεί να συνεχίσει τις προσπάθειές του να πωλήσει το ακίνητο είτε με πλειστηριασμό είτε με άλλες μεθόδους χωρίς καμία επιφυλαχθείσα τιμή.

● Διασφαλίζεται πως ο ενυπόθηκος οφειλέτης θα επιτρέπει την είσοδο του ενυπόθηκου δανειστή στο ακίνητο.

● Θα τροποποιηθούν διατάξεις που προκαλούν καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου και αποτρέπουν τον σκοπό του.

● Σε περίπτωση πλειστηριασμού ακινήτου το οποίο συνιστά κύρια κατοικία, όταν ο οφειλέτης έχει λάβει κρατική χορηγία ως συνεισφορά για μερική κάλυψη των χρεών του, τότε ο οφειλέτης παύει να έχει προνομιακό καθεστώς έναντι του τελευταίου προσφοροδότη. Επίσης, περιορίζεται η αξία της κύριας κατοικίας στις €350 χιλ.

● Συμπερίληψη στη νομοθεσία πρόνοιας για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Με διάταγμα, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και του διαδικτυακού τόπου.

● Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία πλαισίου ταχείας εξωδικαστικής ανάκτησης των εξασφαλίσεων από τους εξασφαλισμένους πιστωτές, έτσι ώστε να αποφευχθεί μελλοντικά η συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
LoveMyAll Team
Τα σχόλιά σας

Τo lovemyall.com ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

LOVEMYALL   |   Τελευταία Νέα

Βρήκαν τα σχοινιά που έδενε τα θύματά του ο «Ορέστης»
Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Χριστόφια - Έρχεται εντατικολόγος
Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο θρύλος της Formula 1, Νίκι Λάουντα
«Σκλάβες του σεξ» στην Κίνα χιλιάδες κορίτσια από τη Βόρεια Κορέα
Αβάσταχτος πόνος για το νέο θύμα της ασφάλτου - 23 ετών καταλείπει βρέφος 14 μηνών!
Οι κίνδυνοι, πώς συνεχίζονται οι έρευνες και πότε σταματούν για τα πτώματα του κατά συρροήν δολοφόνου
Γνωρίζουν πώς σκότωνε ο «Ορέστης» - Ξεκάθαρη εικόνα για το πώς δολοφονήθηκε η 8χρονη
Τι λέει ο Μάριος Ματσάκης για τη διήμερη νεκροψία της 8χρονης που βρέθηκε στην Κόκκινη λίμνη
Στα χνάρια του «Ορέστη» - Το μεταλλείο και η λίμνη της φρίκης (ΒΙΝΤΕΟ)
Κύπριος σκότωσε ζωοκλέφτη στη Βουλγαρία
Ο Γιώργος Τσαλίκης στο APERITIVO!
Μογκερίνι: Καλούμε επειγόντως την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου
Ο Τσιτσιπάς υποκλίθηκε στην ανωτερότητα του Τζόκοβιτς - Ανεβαίνει στο Νο 7 του κόσμου
Φάκελος «Ορέστης»: Τα κατά συρροή λάθη της Αστυνομίας
Χρήστος Κωνσταντίνου: Θα μας χαμογελά απ’ το Smile σε Κύπρο και Ελλάδα!
Μυθικός Τσιτσιπάς, νίκησε και τον Ναδάλ!
Κώστας Χατζής: Γύφτος είμαι και νιώθω ωραία που μπορώ και γκαρίζω! (ΒΙΝΤΕΟ)
Κυπριακή ΑΟΖ: Μέτωπο των «27» της ΕΕ κατά της Τουρκίας - Για οικονομικά μέτρα πιέζει η Λευκωσία
LoveMyAll Cyprus © 2013-2017 | Αποποίηση
Design By: LightBlack