Έρχονται εκποιήσεις EXPRESS στην Κύπρο

06 Ιουνίου 2018

Σημαντικές αλλαγές στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των κόκκινων δανείων που σήμερα κυμαίνονται στα €20 δισ., θα τεθούν την Πέμπτη ενώπιον των κομμάτων σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών.


Η σύσκεψη θα είναι σε τεχνοκρατικό και συμβουλευτικό επίπεδο με διευθυντές του Υπουργείου και θα ανταλλαγούν απόψεις για τις τροποποιήσεις που προτείνει η Κυβέρνηση στο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, την πώληση και τιτλοποίηση δανείων και στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή που απέστειλε στα κόμματα ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, αναγκαία προϋπόθεση για επίτευξη περαιτέρω προόδου στον οικονομικό τομέα, είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της αντιμετώπισης του προβλήματος των στρατηγικών κακοπληρωτών και συνέχισης της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 
 
Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι τροποποιήσεις που προωθούνται θα αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες που εντοπίζονται. Από τις βασικότερες αλλαγές είναι η διαφοροποίηση του πλαισίου για τις εκποιήσεις, οι οποίες ουσιαστικά θα γίνονται με πιο ταχείς ρυθμούς.

Επτά βασικά σημεία θα καταστήσουν πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό το πλαίσιο για τις εκποιήσεις έτσι ώστε να λειτουργεί πιο αποδοτικά σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποκαλύπτει ο «Φ», οι αλλαγές στον νόμο για τις εκποιήσεις είναι οι εξής:

● Μετά τη διεξαγωγή του πρώτου πλειστηριασμού και άλλων μεθόδων πώλησης του ακινήτου εντός των πρώτων τριών μηνών με επιφυλαχθείσα τιμή όχι χαμηλότερη του 80%, παρέχονται τρεις επιπρόσθετοι μήνες στον ενυπόθηκο δανειστή για πώληση του ακινήτου είτε μέσω πλειστηριασμού ή άλλων μεθόδων με την επιλεχθείσα τιμή όχι χαμηλότερη από το 50% της εκτιμένης αξίας.

● Μετά την πάροδο των έξι μηνών, εάν το ακίνητο δεν πωληθεί, δίνεται στον ενυπόθηκο δανειστή το δικαίωμα εντός 4 μηνών να αγοράσει το ακίνητο στην αγοραία αξία που καθορίστηκε κατά τη διαδικασία του πρώτου πλειστηριασμού ή με εξ υπαρχής διεξαγωγή διαδικασίας εκτίμησης με βάση τον νόμο.

● Ο ενυπόθηκος οφειλέτης μετά το τέλος των έξι μηνών μπορεί να συνεχίσει τις προσπάθειές του να πωλήσει το ακίνητο είτε με πλειστηριασμό είτε με άλλες μεθόδους χωρίς καμία επιφυλαχθείσα τιμή.

● Διασφαλίζεται πως ο ενυπόθηκος οφειλέτης θα επιτρέπει την είσοδο του ενυπόθηκου δανειστή στο ακίνητο.

● Θα τροποποιηθούν διατάξεις που προκαλούν καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου και αποτρέπουν τον σκοπό του.

● Σε περίπτωση πλειστηριασμού ακινήτου το οποίο συνιστά κύρια κατοικία, όταν ο οφειλέτης έχει λάβει κρατική χορηγία ως συνεισφορά για μερική κάλυψη των χρεών του, τότε ο οφειλέτης παύει να έχει προνομιακό καθεστώς έναντι του τελευταίου προσφοροδότη. Επίσης, περιορίζεται η αξία της κύριας κατοικίας στις €350 χιλ.

● Συμπερίληψη στη νομοθεσία πρόνοιας για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Με διάταγμα, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και του διαδικτυακού τόπου.

● Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία πλαισίου ταχείας εξωδικαστικής ανάκτησης των εξασφαλίσεων από τους εξασφαλισμένους πιστωτές, έτσι ώστε να αποφευχθεί μελλοντικά η συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
LoveMyAll Team
Τα σχόλιά σας

Τo lovemyall.com ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

LOVEMYALL   |   Τελευταία Νέα

Τίτλοι τέλους για την Cobalt- Προσγειώθηκε η τελευταία πτήση
Επιτυχής η επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το ήπαρ του Αρχιεπισκόπου
Χωρίς τέλος το θρίλερ με τον Κασόγκι: Τον διαμέλισαν ζωντανό μέσα σε επτά λεπτά
Αυτά τα 3 ζώδια θα σε απατήσουν με την καλύτερή σου φίλη!
«Ιερός Πόλεμος» ανάμεσα σε Φανάρι και Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία
Πέθανε ο συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν
Υπόθεση Κασόγκι: Πέθανε σε «ανάκριση» ή δολοφονήθηκε για τις απόψεις του;
Αν το βρείτε γιατί έχει προκαλέσει σάλο αυτό το ρούχο από την Fendi
Στην κορυφή τηλεθέασης την προηγούμενη βδομάδα το «ΣΙΓΜΑ» με καθαρή πρωτιά
«Προφητεία» Στίβεν Χόκινγκ: Η πλούσια ελίτ θα δημιουργήσει μια επικίνδυνη «φυλή υπερανθρώπων»
Αρχιεπίσκοπος: «Λύση γιοκ με συνομιλίες και χαλαρές ομοσπονδίες!» (ΒΙΝΤΕΟ)
Αρχιεπίσκοπος: Γιατί ενοικίασα και δεν έκλεισα το TVONE (ΒΙΝΤΕΟ)
Τραγωδία στην Καβάλα: 11 άνθρωποι απανθρακώθηκαν μετά από τροχαίο!
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Τι λέει σε όσους βιάζονται για τη διαδοχή (ΒΙΝΤΕΟ)
«Όταν σου χορεύω ιστορίες λέω» - Το Φεστιβάλ της Κλήρου που πρέπει να πάτε!
Για πρώτη φορά: Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ποντίκια από γονείς του ιδίου φύλου
Θρίλερ με τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο: Τον άρπαξαν από το γραφείο του προξένου και τον έκοψαν κομμάτια
ΣΟΚ στον Έβρο: Έσφαξαν με στρατιωτικό μαχαίρι 3 γυναίκες, η μία ανήλικη!
LoveMyAll Cyprus © 2013-2017 | Αποποίηση
Design By: LightBlack