Zorbas

Μίλησε στο πολιτικό του γραφείο

Ο Καρογιάν έλυσε τη σιωπή του πυροβολώντας τον Νικόλα!

02 Μαρτίου 2018

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου στο Πολιτικό του Γραφείο, παραχωρεί ο Τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν. Επισήμανε οτι "αντί να εκπληρώνει τον ιστορικό του ρόλο, το ΔΗΚΟ βυθίζεται σε μια πρωτοφανή κρίση που περιθωριοποιεί τις δυνάμεις του και διασπά την ενότητα του."


"Θα εξηγήσω, αμέσως τους λόγους για τους οποίους σας κάλεσα, σήμερα εδώ.

Στη συνέχεια θα είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις σας.

Η περιοχή μας βρίσκεται σε μία εντεινόμενη αναταραχή.

Συνεχείς απειλές αποσταθεροποιούν τη γειτονιά μας.

Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια και το μέλλον της πατρίδας μας, αλλά και την ειρήνη στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Κάτω, ακριβώς, από αυτές τίς περιστάσεις οι μετριοπαθείς δυνάμεις του Κέντρου θα έπρεπε να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την εθνική συνεννόηση και την παραγωγή δημιουργικών στρατηγικών προτάσεων.

Για την άμεση αντιμετώπιση των κινδύνων, αλλά και για την δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Χωρίς αυτήν οι κίνδυνοι που απειλούν την πατρίδα και την οικονομία της μπορεί να εξελιχθούν σε εφιάλτες.

Πολύ δε περισσότερο που η ανάπτυξη του τόπου μας εξαρτάται από τη διεθνή συγκυρία και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Αντί, όμως, να εκπληρώνει τον ιστορικό του ρόλο, το ΔΗΚΟ βυθίζεται σήμερα σε με μία πρωτοφανή κρίση που περιθωριοποιεί τίς δυνάμεις του και διασπά την ενότητά του.
 
Τα αίτιά της είναι θλιβερά αλλά προφανή. Ανάγονται στις προσωποπαγείς και στρατηγικά αδιέξοδες επιλογές που η ηγεσία του ΔΗΚΟ έκανε από την επομένη κιόλας της εκλογής της.

Το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου παγιδεύτηκε με αυτό τον τρόπο στη λογική της επικυριαρχίας μιας στενόκαρδης και στενόμυαλης παρέας. Αποκλειστικός της στόχος ήταν ο έλεγχος του κόμματος και η χρησιμοποίησή του ως οχήματος εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών.

Ήδη, στο εκλογικό συνέδριο τον Δεκέμβριο του 2013, εμφανίστηκαν πρωτόγνωρα στην ιστορία του Κόμματος φαινόμενα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκτεταμένη καλπονοθεία στην Πάφο, που αποτελεί, πλέον για όλους κοινό μυστικό. Το μόνο που απομένει είναι να σπάσει ο όρκος της σιωπής μεταξύ των πρωταγωνιστών της τότε εποχής.
  • το καλό του Κόμματος, αποφάσισα εκείνο το βράδυ να μην προσφύγω στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τις λαθροχειρίες με τις οποίες υφαρπάχθηκε η ηγεσία του Κόμματος.
Πίστεψα ο αφελής ότι αφού είχε πετύχει τους στόχους της, η νέα ηγεσία θα φρόντιζε, τουλάχιστον να αποκαταστήσει την ενότητα, να επαναφέρει την ηρεμία και να ακολουθήσει το δρόμο της ομαλότητας, δρομολογώντας ένα εσωτερικό διάλογο μέσα από τον οποίο θα μπορούσαν να επουλωθούν οι πληγές.

Αντί αυτού, επικράτησε η αμετροέπεια, η εκδικητικότητα, η ασυδοσία και η αλαζονεία μιας μικρής ομάδας αποκομμένων από τη βάση φίλων του νέου προέδρου.
Πρώτο δείγμα γραφής αυτής της ομάδας, ήταν η απόλυση σημαντικού αριθμού χαμηλόμισθων υπαλλήλων του Κόμματος μέσα στην Αγία Εβδομάδα του Πάσχα το 2014.

Δεν θα αναφερθώ στο κύμα διώξεων εναντίων στελεχών που ακολούθησε. Δεν θα αναφερθώ στην περιθωριοποίηση καταξιωμένων και ιστορικών στελεχών.

Θα επιμείνω, περισσότερο, στην αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας του Κόμματος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη χωρίς ουσιαστικό λόγο, χωρίς καν προσπάθεια επικαιροποίησης της συμφωνίας που είχαμε κάνει ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013.

Οι όποιες διαφωνίες ως προς το κυπριακό δεν αποτελούσαν παρά το πρόσχημα για να μπορέσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος να κτίσει το προφίλ και να προετοιμάσει το έδαφος που θα του επέτρεπε να εμφανιστεί ως το αντίπαλο δέος του Προέδρου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές το 2018.

Αγνόησε τις ανάγκες διαχείρισης της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Αγνόησε τα εθνικά συμφέροντα που έπρεπε να πρυτανεύσουν στην αρχή της διαδικασίας για επίλυση του κυπριακού.

Επέλεξε να εγκαταλείψει την μάχη. Αδιαφόρησε για την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα. Μετέτρεψε το ΔΗΚΟ από δύναμη σύνθεσης και συνεννόησης, σε κήρυκα της άρνησης, του μηδενισμού και του λαικισμού.
 
Φθάσαμε έτσι στις βουλευτικές εκλογές του 2016 οπότε το ΔΗΚΟ εμφανίστηκε να καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του και σε απόλυτους αριθμούς να χάνει περισσότερους από 13000 ψηφοφόρους, σε σχέση με τις βουλευτικές του 2011.
 
Η ηγεσία του αρνήθηκε και πάλι να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα. Δεν προβληματίστηκε καθόλου για τους λόγους της απώλειας των κοινωνικών ερεισμάτων του κόμματος.

Από το ίδιο βράδυ των εκλογών άρχισε να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα, θριαμβολογώντας για το γεγονός ότι σε σύγκριση με τα δυο μεγαλύτερα κόμματα το ΔΗΚΟ κατάφερα να έχει τις μικρότερες απώλειες.

Αποσιώπησε, έτσι το γεγονός ότι τα ποσοστά που συγκέντρωσε το ΔΗΚΟ οφείλονταν στην αποχή του 34 σχεδόν τοις εκατό του εκλογικού σώματος. Και έκανε ότι δεν κατάλαβε ότι ο αριθμός των βουλευτών που επανεξέλεξε οφειλόταν στις αλλαγές του εκλογικού νόμου.

Συνέχισε να πολιτεύεται με αυταρχικότητα, ακυρώνοντας κάθε έννοια εσωκομματικής δημοκρατίας, συλλογικής λειτουργίας και ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου.
Τα συλλογικά όργανα του Κόμματος έγιναν διακοσμητικά και συγκαλούνταν μόνο, όταν η σύγκληση τους εξυπηρετούσε τους μικροπολιτικούς και ιδιοτελείς στόχους της ηγεσίας.

Επιπρόσθετα, έμμισθα στελέχη της ομάδας του που στη διάρκεια των εκλογών του 2013 καταστρατήγισαν τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος κατά τρόπο εμφανή και ενεργό, εμφανίζονταν να προβάλλουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, προκαλώντας τα αισθήματα του κόσμου ΔΗΚΟ.

Δεν ήταν άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι χωρίς καμία διαβούλευση με κανένα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποφάσισε να μην διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής υποψήφιος προερχόμενος από το ΔΗΚΟ.

Το ποιες ήταν οι βλέψεις του Νικόλα Παπαδόπουλου αποκαλύφθηκαν, όταν μεθόδευσε την δια βοής ανάδειξη του σε υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ΔΗΚΟ περιφρόνησε όλες τίς άλλες πολιτικές δυνάμεις, μεθόδευσε πίσω από κλειστές πόρτες συνεννοήσεις με ηγετικές ομάδες του ενδιάμεσου χώρου και αρνήθηκε να αναζητήσει εκείνες τις προγραμματικές συγκλίσεις που θα επιβεβαίωναν το ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ ως υπεύθυνου κόμματος εξουσίας.

Ήταν ένα ακόμα βήμα προς την πολιτική απομόνωση και την κοινωνική καταρράκωση ενός κόμματος που, εκτός από την ταυτότητά του, είχε χάσει και το δρόμο του.

Το βράδυ του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, η απομόνωση επιβεβαιώθηκε πλήρως. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έμεινε εκτός της διεκδίκησης του προεδρικού αξιώματος. Την υποψηφιότητα του δεν υποστήριξε ούτε καν το σύνολο των ψηφοφόρων των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Αυτών, δηλαδή, που υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν τη βάση του " τρίτου πόλου " που ήθελε να δημιουργήσει.

Έχοντας προ πολλού απομακρυνθεί από τίς κοινωνικές ευαισθησίες, αλλά και τον διεκδικητικό ρεαλισμό που διαχρονικά χαρακτήριζαν το ΔΗΚΟ, ελάχιστους έπεισε ότι η όψιμη υπεράσπιση της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων στρωμάτων αντιπροσώπευε κάτι γνησιότερο από μία άνευ άλλου ιδεολογικού αντικρίσματος προεκλογική συνθηματολογία.

Χωρίς καμιά προηγούμενη εσωκομματική διαβούλευση, καμία προγραμματική συζήτηση, καμία σύγκληση του Πολιτικού Συνεδρίου είχε υιοθετήσει μια δήθεν νέα στρατηγική για το κυπριακό, μετατοπίζοντας το ΔΗΚΟ σε ακραίες και συγκεχυμένες θέσεις.

Θέσεις που δεν είχαν καμία σχέση με τις διαχρονικές αρχές και αξίες του ΔΗΚΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι τοποθετήσεις απέναντι στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Οι πολίτες κατάλαβαν ότι επρόκειτο για μία τυχοδιωκτική στρατηγική που θα έβαζε τον τόπο σε περιπέτειες και ίσως να οδηγούσε στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Αποκορύφωμα της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του ήταν η ταύτισή του με το λαϊκισμό των δημαγωγικών υποσχέσεων προς κάθε κατεύθυνση και χωρίς καμία δημοσιονομική βάση.

Αντί, μετά τον πρώτο γύρο, να επαναφέρει το ΔΗΚΟ στη λογική ενός σοβαρού κόμματος εξουσίας, η ηγεσία του κατέληξε στην ακατανόητη από τον κόσμο του Κέντρου επιλογή του " κανένα " ενόψει του δεύτερου γύρου.

Πρωτάκουστα πράγματα που είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη σχεδόν εγκατάλειψη του ΔΗΚΟ από τους ψηφοφόρους που σε όλη τους τη ζωή είχαν μάθει να δηλώνουν παρών στις πολιτικές εξελίξεις και να κάνουν υπεύθυνες επιλογές ενόψει των εκλογικών διακυβευμάτων.

Όπως, ήταν λογικό οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ αρνήθηκαν τον πολιτικό παροπλισμό τους. Έμειναν συνεπείς στις παραδόσεις του κόμματός, τίμησαν την ιστορία του και προσήλθαν στις κάλπες επιλέγοντας τον υποψήφιο Πρόεδρο που υπαγόρευε η συνείδησή τους.

Με λίγα λόγια, σχεδόν κανένας, ψήφισε κανένα!

Αντί, ο Πρόεδρος του κόμματος να αναλάβει τίς ευθύνες του και να κάνει την αυτοκριτική του, επέλεξε τον εύκολο δρόμο του ξεκαθαρίσματος των εσωκομματικών λογαριασμών, θεωρώντας ότι έτσι θα αποτρέψει την αμφισβήτησή του, αναθέτοντας στο πειθαρχικό το πογκρόμ των αυθαίρετων διαγραφών όσων στελεχών θεώρησε ότι θα στέκονταν εμπόδιο στην ποδηγέτηση του κόμματος από την πλήρως πλέον απονομιμοποιημένη ηγεσία του.

Η περίοδος των αυταπατών και των ψευδαισθήσεων είχε τελειώσει. Η ηγεσία του Κόμματος κατάλαβε, προφανώς ότι ήταν δέσμια των επιλογών της. Συνέχισε και στο εσωκομματικό μέτωπο να συμπεριφέρεται συγκρουσιακά μη διστάζοντας να οδηγήσει το κόμμα σε διάσπαση.

Σε όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμεινα συνειδητά σιωπηλός. Δεν ήθελα να κάνω εναντίον της ηγεσίας του κόμματος τον πόλεμο φθοράς που η ίδια έκανε εναντίον της δικής μου ηγεσίας λειτουργώντας ως «ανεπίσημο ΔΗΚΟ».

Θέλησα να αφεθεί απερίσπαστη και ανεπηρέαστη στην εφαρμογή της πολιτικής της χωρίς ουδείς να υποσκάπτει τίς προσπάθειες της. Ήθελα να κριθεί, να επιβραβευτεί ή να τιμωρηθεί για τα πεπραγμένα της στο τέλος της ημέρας από τον ίδιο τον κόσμο του ΔΗΚΟ.

Προφανώς μόνο με μεθόδους στημένων καταγγελιών, προγραφών και διαγραφών η ηγεσία του ΔΗΚΟ εκτίμησε ότι θα μπορούσε να γαντζωθεί στην καρέκλα της και να διαιωνίσει την προσωποπαγή εξουσία της, χωρίς δημοκρατικό έλεγχό της από την κομματική βάση.Τις ημέρες που ακολούθησαν τις άδικες και αντικαταστατικές διαγραφές μας, δεν θέλησα και πάλι να ρίξω λάδι στη φωτιά που έβαλαν όσοι θέλησαν να κρύψουν πίσω από τους τοξικούς καπνούς της τίς ευθύνες τους για την παρακμή στην οποία οδήγησαν το ΔΗΚΟ.

Δεν μπορώ, όμως να σιωπώ μπροστά στο πολιτικά και εθνικά επικίνδυνο κενό που δημιουργείται στο χώρο του Κέντρου.

Υπερβαίνοντας τις προσωπικές μου πικρίες, καλώ τη σημερινή ηγεσία του ΔΗΚΟ να εγκαταλείψει την αλόγιστη και εκδικητική της στάση, παίρνοντας τις αποφάσεις που θα αποκαταστήσουν την ενότητα του Κόμματος.

Την καλώ σε:
  • Άμεση ανάκληση των διαγραφών,
  • Άμεση σύγκληση Πολιτικού Συνεδρίου, για αξιολόγηση του αποτελέσματος των πρόσφατων Προεδρικών Εκλογών σε συνάρτηση με τις πολιτικές επιλογές της σημερινής κομματικής ηγεσίας, ώστε να εκφραστούν ελεύθερα οι απόψεις και οι εκτιμήσεις των στελεχών και των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος. Εκεί να κριθούμε όλοι από τη βάση του Κόμματος.
  • Άμεσο προγραμματισμό Εκλογικού Συνεδρίου, για εκλογή νέας ηγεσίας, η οποία να είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πολιτικό κεφάλαιο του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των μεγάλων πολιτικών προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.
  • Άμεσο καθορισμό των δημοκρατικών συνεδριακών διαδικασιών, που θα οδηγήσουν σε εκλογή μιας νέας, ικανής και αποτελεσματικής κομματικής ηγεσίας. Μόνο ένας ανεξάρτητος οργανισμός μπορεί να εγγυηθεί την ελεύθερη έκφραση της βούλησης της βάσης και την αντιπροσωπευτικότητα της νέας ηγεσίας.
Ο κόσμος του ΔΗΚΟ είναι ένας κόσμος αξιοπρεπής και περήφανος, με δημοκρατικές ευαισθησίες που απαιτεί και αξίζει το σεβασμό της νοημοσύνης του, των αρχών και των αξιών του. Δε επιτρέπει σε κανένα να διαγράφει την ιστορία του και να παραχαράζει την ταυτότητά του. Δεν εξαπατάται. Δεν παραπλανάται. Δεν ποδηγετείται. Δεν γίνεται υποχείριο προσωπολατρικών ηγεσιών.

Όσοι προερχόμαστε από τα σπλάχνα του και ζούμε τις αγωνίες του, γνωρίζουμε ότι για να τον εκφράσουμε δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να τον φοβόμαστε.
Ας τεθούμε, λοιπόν, όλοι υπό την κρίση του."
LoveMyAll Team
Τα σχόλιά σας

Τo lovemyall.com ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

LOVEMYALL   |   Τελευταία Νέα

Άγριο κράξιμο σε Κύπριο πανελίστα: «Πορτιέρης ήσουν! Το ξέχασες;»
ΔΙΕΣΗ 101.1 Το νέο μουσικό ραδιόφωνο της Κύπρου από σήμερα κοντά μας!
Επίδειξη πολιτισμού από Γιαπωνέζους και Σενεγαλέζους οπαδούς: Καθάρισαν την εξέδρα τους μετά το ματς από τα σκουπίδια!
Φοιτήτριες στα κατεχόμενα εκπορνεύονται με το ζόρι
Το ISIS «εκτελεί» τον Μέσι στο κέντρο του γηπέδου!
Η Μάγκυ Χαραλαμπίδου, η κορμάρα της και το επικό της σχόλιο: «Ποιο ρετούς ρε φίλε»;
Κωνσταντίνα Ευριπίδου: Με ευχαριστίες, μπηχτές, καρφιά και υπόσχεση πως ... «θα μιλήσει» φεύγει από το TV ONE!
Άμεση η εμπλοκή της Επιτροπής Δεοντολογίας στο γλωσσάριο της εισβολής σύμφωνα με την ΕΣΚ!
Διαρροή ολόγυμνων φωτογραφιών πασίγνωστης ελληνίδας παρουσιάστριας! (ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΦΩΤΟ)
Επιχειρούν να τα μαζέψουν για το «γλωσσάρι» και τη φίμωση των δημοσιογράφων για το Κυπριακό
Έκαναν «μαύρο» στο ξύλο διάσημο Τούρκο διαιτολόγο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Κερύνειας
Ο ALPHA Κύπρου φέρνει τη «La Famiglia» στην Κύπρο
Ψυχική νόσος ο εθισμός στα videogames!
Πέθανε ο Kώστας Πολίτης ο προπονητής του Eurobasket του 87
Τραγικό θανατηφόρο στο K Cineplex Λευκωσίας με θύμα 29χρονο μοτοσικλετιστή!
Φιμώνουν δημοσιογράφους μπας και βρουν λύση στο Κυπριακό! - Απαλείφονται λέξεις που «ενοχλούν!»
Μαρία Ανδρονίκου: Ένα καλό χαρτί του Alpha που παραμένει ανεκμετάλλευτο!
Όταν γνωρίζεις την τέχνη του γυμνού, αγαπάς το σώμα σου και δεν κολώνεις, λέγεσαι Δομινίκη Παπαδοπούλου!
LoveMyAll Cyprus © 2013-2017 | Αποποίηση
Design By: LightBlack