Το χαρακτήρισε "μεγάλο καθυστερημένο βήμα"

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

06 Δεκεμβρίου 2017

Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ - Η Χαμάς προειδοποίησε ότι ο Τραμπ άνοιξε "τις πύλες της κολάσεως".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται.

Η κίνηση του αμερικανού προέδρου αναμένεται ότι θα προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή και θα διαταράξει την προοπτική ειρήνης. Πάντως, αμέσως μετά έδωσε εντολή για αναβολή της απόφασης για έξι μήνες.

Κατά την ανακοίνωση της απόφασης, πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, κάτι πρωτοφανές για την παρούσα περίοδο διακυβέρνησης.

Η Ιερουσαλήμ "είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ καθώς αναγνωρίζει ότι “η πόλη αυτή είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ”. Σύμφωνα με όσα είπε, το πρόβλημα δεν λύνεται με αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος, καθώς υποστήριξε ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης.

Στην ομιλία του, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και την πολιτική των προκατόχων του. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα η έφρα της κυβέρνησης του Ισραήλ, όπως και η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας, που θα αποδεχθούν τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι.

“Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας”, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εάν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.

“Εντός των επόμενων ημερών”, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

“Αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό”

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε “αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό” όλων των εμπλεκομένων. Επίσης, κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν “ηρεμία”ώστε να επικρατήσουν οι μετριοπαθείς έναντι αυτών που κηρύσσουν το μίσος. Πάντως αρνήθηκε ότι με την απόφασή του παίρνει θέση σε θέματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των “διαφιλονικούμενων συνόρων”.

“Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις ΗΠΑ”, κατέληξε.

Αναβολή της μεταφοράς για έξι μήνες

Αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εντολή, με την οποία αναβάλλει τη μεταφορά της πρεσβείας για έξι μήνες.

Χαμάς: Ο Τραμπ άνοιξε τις “πύλες της κολάσεως”

Άμεση ήταν η αντίδραση της Χαμάς, που διαμήνυσε ότι το με το διάγγελμά του, ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε “τις πύλες της κολάσεως” για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Τι σημαίνει η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

- Καμιά χώρα δεν έχει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

- Τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία του Ισραήλ στο ανατολικό τμήμα της πόλης και το χαρακτηρίζουν ως εισβολή.

- Ο Τράμπ δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που φέρνει στο προσκήνιο την ιδέα της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Προηγήθηκε ο Κλίντον και ο Μπους και καμπάνιες για ονομασία της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

- Οι παλαιστινιακές αρχές και ο Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς είχαν δηλώσει ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν ουσιαστικά το τέλος μιας εξεύρεσης κοινής λύσης.

- Η Ιερουσαλήμ δεν είναι μόνο σημαντική για θρησκευτικούς λόγους. Είναι σύμβολο κατοχής. Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ τουλάχιστον είχαν "προσποιηθεί" ότι δεν στηρίζουν τα ισραηλινά συμφέροντα, κάτι που σήμερα επισημοποιήθηκε ουσιαστικά.
LoveMyAll Team
Τα σχόλιά σας

Τo lovemyall.com ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

LOVEMYALL   |   Τελευταία Νέα

Τίτλοι τέλους για την Cobalt- Προσγειώθηκε η τελευταία πτήση
Επιτυχής η επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το ήπαρ του Αρχιεπισκόπου
Χωρίς τέλος το θρίλερ με τον Κασόγκι: Τον διαμέλισαν ζωντανό μέσα σε επτά λεπτά
Αυτά τα 3 ζώδια θα σε απατήσουν με την καλύτερή σου φίλη!
«Ιερός Πόλεμος» ανάμεσα σε Φανάρι και Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία
Πέθανε ο συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν
Υπόθεση Κασόγκι: Πέθανε σε «ανάκριση» ή δολοφονήθηκε για τις απόψεις του;
Αν το βρείτε γιατί έχει προκαλέσει σάλο αυτό το ρούχο από την Fendi
Στην κορυφή τηλεθέασης την προηγούμενη βδομάδα το «ΣΙΓΜΑ» με καθαρή πρωτιά
«Προφητεία» Στίβεν Χόκινγκ: Η πλούσια ελίτ θα δημιουργήσει μια επικίνδυνη «φυλή υπερανθρώπων»
Αρχιεπίσκοπος: Γιατί ενοικίασα και δεν έκλεισα το TVONE (ΒΙΝΤΕΟ)
Αρχιεπίσκοπος: «Λύση γιοκ με συνομιλίες και χαλαρές ομοσπονδίες!» (ΒΙΝΤΕΟ)
Τραγωδία στην Καβάλα: 11 άνθρωποι απανθρακώθηκαν μετά από τροχαίο!
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Τι λέει σε όσους βιάζονται για τη διαδοχή (ΒΙΝΤΕΟ)
«Όταν σου χορεύω ιστορίες λέω» - Το Φεστιβάλ της Κλήρου που πρέπει να πάτε!
Για πρώτη φορά: Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ποντίκια από γονείς του ιδίου φύλου
Θρίλερ με τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο: Τον άρπαξαν από το γραφείο του προξένου και τον έκοψαν κομμάτια
ΣΟΚ στον Έβρο: Έσφαξαν με στρατιωτικό μαχαίρι 3 γυναίκες, η μία ανήλικη!
LoveMyAll Cyprus © 2013-2017 | Αποποίηση
Design By: LightBlack