Ελλάδα ενισχύει τις ειδικές μονάδες πυρόσβεσης για να αντιμετωπίσει τους αυξημένους κινδύνους θερμότητας

Κοινωνια

Πετώντας πάνω από χιλιάδες στρέμματα καμένων λόφων δυτικά της Αθήνας, ο Λοχαγός Πυροσβέστης Ιωάννης Κολόβος ετοιμάζει την ελίτ ομάδα του, που βρίσκεται μέσα σε ένα ελικόπτερο.

Η 10μελής ομάδα από την 1η Ειδική Μονάδα Λειτουργιών Πυρκαγιάς είναι εξοπλισμένη με εργαλεία που είναι απαραίτητα για την καταστολή των φωτιών: αλυσοπρίονα, εξειδικευμένα άρπαγες, μετεωρολογικούς δείκτες, υπολογιστικά ταμπλετ και ειδικούς φακούς για τη δημιουργία φραγμάτων στις πλαγιές.

Η εποχή των πυρκαγιών στην Ελλάδα ξεκινά επίσημα στις 1 Μαΐου, αλλά δεκάδες πυρκαγιές έχουν ήδη κατασβεστεί τον τελευταίο μήνα, καθώς οι θερμοκρασίες άρχισαν να φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου τα τέλη Μαρτίου — αρκετά υψηλότερα από τις προηγούμενες κορυφές που καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία.

«Πραγματικά για εμάς ήδη έχει αρχίσει το καλοκαίρι», δήλωσε ο Κολόβος στο Associated Press κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ασκήσεως εκπαίδευσης. «Η αλήθεια είναι ότι η πυροσβεστική περίοδος ξεκίνησε πρόωρα και έχει επεκταθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια».