Η Ελλάδα Κλείνει την Ακρόπολη και τα Σχολεία Εν αναμονή Καύσωνα 43°C

Κοινωνια

Η Ελλάδα έκλεισε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ακρόπολης για τους τουρίστες, έκλεισε τα σχολεία και έστειλε ιατρικό προσωπικό σε διάφορα σημεία της Αθήνας, καθώς αντιμετωπίζει τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού.

Οι θερμοκρασίες αναμενόταν να φτάσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη και την Πέμπτη σε ορισμένα μέρη της μεσογειακής χώρας, εξαιτίας των νοτιάδων που φέρνουν ζεστό αέρα και σκόνη από τη Βόρεια Αφρική.

Ο λόφος της Ακρόπολης, που περιλαμβάνει το ναό του Παρθενώνα και είναι ένας από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, έκλεισε από το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα την Τετάρτη, και το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού μοίρασε μπουκάλια με νερό στους τουρίστες.

Πολλά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα έχουν ενημερωθεί να κλείσουν για δύο ημέρες.

Η Ελλάδα είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική κρίση.

Πέρυσι, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες τροφοδότησαν φονικές πυρκαγιές, και οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις προκάλεσαν από τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί, προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες και τις περιουσίες.

Παρόμοιες συνθήκες παρατηρήθηκαν πέρυσι σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπου οι πυρκαγιές οδήγησαν σε δεκάδες θανάτους. Στην Ελλάδα, οι πυρκαγιές άρχισαν νωρίτερα από το αναμενόμενο φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας τον Μάρτιο.

Οι πυροσβέστες και η αστυνομία περιπολούσαν τα δάση από αέρος και εδάφους την Τετάρτη, εν όψει του αναμενόμενου ανέμου στο τέλος της εβδομάδας, που αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρκαγιών.

Αύξηση στη συχνότητα και την ένταση των καυσώνων
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο νησί της Ρόδου, που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη εκκένωση σε καιρό ειρήνης, η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις προετοιμασίες της με την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού και την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης.

Στην Αθήνα χρησιμοποιούνται drones με θερμικές κάμερες για τον συντονισμό της ανταπόκρισης της δημόσιας υγείας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζέστη είναι από τα πιο θανάσιμα φυσικά φαινόμενα· περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του καύσωνα ρεκόρ του καλοκαιριού του 2022 στην Ευρώπη.

Ο συνδυασμός της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και της εμφάνισης του φυσικού κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση των θερμοκρασιών σε πολλές περιοχές του κόσμου, ήταν ένας παράγοντας που ώθησε τις θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι σε μέρη της Ευρώπης.

Ωστόσο, καθώς το Ελ Νίνιο υποχωρεί, οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται κυρίως από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, θα οδηγήσει σε πιο συχνούς, σοβαρούς και επικίνδυνους καύσωνες.

«Η κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο αυξάνει τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των καυσώνων», δήλωσε ο Akshay Deoras, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημών της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο του Reading, στην Al Jazeera το 2023.