Η Ελληνική Πρωτοβουλία Ενισχύει τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα με την Odyssea

Κοινωνια

Με την οικονομική υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI), η Odyssea άνοιξε το Κέντρο Νεότητας στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Η καινοτόμος αυτή εγκατάσταση θα μεταφέρει στη βόρεια Ελλάδα το επιτυχημένο μοντέλο της Odyssea, προσφέροντας στους νέους ευκαιρίες εκπαίδευσης και βιώσιμη διαδρομή προς την αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας στοχεύει κυρίως στις βιομηχανίες τουρισμού και κατασκευών, που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Η Odyssea είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά περιθωριοποιημένα και ευάλωτα άτομα να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευκαιρίες, παρέχοντας εξατομικευμένη επαγγελματική και κοινωνική εκπαίδευση σε συνδυασμό με υπηρεσίες απασχόλησης. Το δίκτυο της Odyssea με 300 συνεργάτες-εργοδότες διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους συμμετέχοντες.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι μεταξύ 17 και 35 ετών, συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων γυναικών, ατόμων με αναπηρίες και άλλων που ζητούν βοήθεια για να «χτίσουν τη ζωή που θέλουν να χτίσουν». Μέχρι σήμερα, η THI έχει συνεισφέρει πάνω από 160.000 δολάρια στην Odyssea. Αυτό που ξεκίνησε ως στρατηγική συνεργασία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ελπίδα για τους νέους στην Ελλάδα, ξεκίνησε όταν η Odyssea κέρδισε στα Βραβεία Venture Impact της THI.

Ιδρυμένη το 2012, η THI είναι μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση που συγκεντρώνει την ελληνική διασπορά και τους φιλέλληνες για να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω προγραμμάτων που εστιάζουν στην οικονομική ανάπτυξη και την ανακούφιση από κρίσεις. Από την ίδρυσή της, η THI έχει επενδύσει περισσότερα από 22 εκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας προγράμματα που στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις πιο αποτελεσματικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Η Odyssea γεννήθηκε στην Αθήνα το 2016. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Jai Mexis και ο Λουκάς Οικονομάκης εργάστηκαν για να βοηθήσουν περιθωριοποιημένα άτομα, πρώτα πρόσφυγες και αργότερα Έλληνες πολίτες, να ενταχθούν στην κοινωνία και να σπάσουν τον κύκλο της εξάρτησης, ιδίως τους νέους που δεν είναι στην εκπαίδευση, στην απασχόληση ή στην κατάρτιση (NEETS).

«Η αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι έχουν ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία, αξιοποιώντας τη δύναμη της γνώσης για την απασχόληση και την προσωπική ανάπτυξη», δήλωσε ο Mexis.

«Μετά τα Βραβεία Venture Impact, όταν η THI έγινε ακόμα πιο εξοικειωμένη με το μοντέλο μας, την προσέγγισή μας που βασίζεται σε στοιχεία και την πρακτική μάθηση, χτίσαμε μια σχέση συνεργασίας», δήλωσε ο Διευθυντής Προγράμματος Ανάπτυξης της Odyssea, Θεοδωρής Κωστούλας.

«Μοιραστήκαμε το όραμά μας για το Κέντρο Νεότητας με την THI. Μας εμπιστεύτηκαν και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί», πρόσθεσε ο Κωστούλας. Στη Θεσσαλονίκη, η Odyssea εστιάζει στους νέους ανθρώπους, με έναν χώρο φιλικό και μαθήματα δημοφιλή μεταξύ τους.

Ο Γιώργος Π. Στάμας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της THI, δήλωσε: «Το όραμα της Odyssea είναι να χτίσει έναν κόσμο όπου όλοι οι νέοι ανθίζουν αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές τους, και η THI είναι υπερήφανη που αποτελεί μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας».

Ο Andrew N. Liveris, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της THI, δήλωσε: «Η THI επιλέγει τις πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές ομάδες για συνεργασία. Η ομορφιά των προγραμμάτων της Odyssea είναι ότι οι ανάγκες των εργοδοτών και των εργαζομένων καλύπτονται γρήγορα και αποτελεσματικά».