Η Προϊστορική ‘Ανθρώπινη Κρανίου’ Σπηλιά της Ελλάδας στην Πετραλώνα Επαναλειτουργεί

Κοινωνια

Η σπηλιά Πετραλώνας στη Χαλκιδική, Ελλάδα, άνοιξε ξανά για το κοινό μετά από πέντε χρόνια, ενώ η επίσημη τελετή εγκαινίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες από την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το έργο «Αποκάλυψη της Σπηλιάς Πετραλώνας και Αναβάθμιση της Υποδομής της» ξεκίνησε το 2019 υπό την επίβλεψη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με τον επικεφαλής της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, Ανδρέα Δάρλα, σχετικά με τα έργα που έγιναν στη σπηλιά, η οποία έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες από τη δεκαετία του 1970 όταν άνοιξε για το κοινό.

Ο διάδρομος διευρύνθηκε και τώρα εκτείνεται σε 250 μέτρα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διεύρυνση του διαδρόμου, ήταν δυνατή η πραγματοποίηση τεκμηρίωσης ανασκαφής για πρώτη φορά.

Διαμορφώθηκε Πάνω από Ένα Εκατομμύριο Χρόνια Πριν
Με έκταση περίπου 10.000 τ.μ. αλλά προσβάσιμη σε 10 έως 20 τοις εκατό, η σπηλιά Πετραλώνας εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια πριν. Ήταν ένας τόπος όπου οι συλλέκτες πήγαιναν για καταφύγιο. Επίσης, άγρια ζώα, όπως λιοντάρια, αρκούδες και ύαινες βρήκαν καταφύγιο εκεί, όπως φαίνεται από την πλειονότητα των απολιθωμάτων που βρέθηκαν.

Στο πλαίσιο των εργασιών, η φωτισμός της σπηλιάς ήταν σημαντικός, όπως εξηγεί ο Δάρλας: «Οι σπηλιές είναι ένας κόσμος σκοταδιού και γι’ αυτό δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στον φωτισμό, ο οποίος είναι ρυθμιζόμενος και δίνει την απαιτούμενη αίσθηση.»

Ο Δάρλας πρόσθεσε ότι η θερμοκρασία και η υγρασία μέσα στη σπηλιά καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο ενώ εγκαταστάθηκε ένα εσωτερικό τηλεφωνικό σύστημα σε ορισμένα σημεία και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Το Κρανίο της Πετραλώνας

Ένα μοναδικό σπάνιο εύρημα στο οποίο το Μουσείο Πετραλώνας οφείλει πολλά από τη φήμη και την προσέλευση του είναι το ανθρώπινο κρανίο που βρέθηκε το 1960.

«Το κρανίο βρέθηκε κολλημένο σε ύψος, δηλαδή, δεν ήταν στο πάτωμα και ήταν σε πολύ καλή κατάσταση», είπε ο Δάρλας. «Αλλά το θέμα είναι ότι βρέθηκε από έναν κάτοικο της περιοχής που το ξεκόλλησε και το έφερε στην επιφάνεια και στους επιστήμονες.»