Ισχυροί άνεμοι φουντώνουν τη φωτιά κοντά στην Αθήνα

Κοινωνια

Οι Έλληνες πυροσβέστες και αεροσκάφη αγωνίζονται να σβήσουν μια πυρκαγιά στην πόλη Κορωπί, 30 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ενισχύουν τις φλόγες και αναγκάζουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Η κυκλοφορία διακόπηκε σε έναν κύριο αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Κορωπί με τα προάστια της Αθήνας. Μία αποθήκη κάηκε και οι φλόγες έφτασαν σε ένα χώρο στάθμευσης σκαφών και σε χωράφια με ξηρό χόρτο και ελαιόδεντρα, όπως έδειξαν εικόνες στην τοπική τηλεόραση. Οι αρχές εκκένωσαν δύο κοντινά χωριά.

Δεν υπήρξαν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς. Ένας αξιωματούχος της πυροσβεστικής δήλωσε ότι η ένταση της πυρκαγιάς είχε μειωθεί, αλλά δεν είχε σβήσει τελείως. Οι ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν σπινθήρες που μπορούν να ανοίξουν νέα μέτωπα γρήγορα, είπε ο αξιωματούχος.

“Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα. Έχουμε μια νέα φωτιά που ξεσπά κάθε 10 λεπτά,” είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε τηλεοπτικό μήνυμα.

Οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένες στη Μεσόγειο, αλλά έχουν γίνει πιο καταστροφικές καθώς τα καλοκαίρια γίνονται πιο ζεστά και ξηρά, γεγονός που οι επιστήμονες σχετίζουν με την κλιματική αλλαγή.

Την Τρίτη ξέσπασαν περισσότερες από 40 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία. Την Τετάρτη εκατοντάδες πυροσβέστες αναπτύχθηκαν σε τουλάχιστον έξι φωτιές. Οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες θα παρατείνουν τον κίνδυνο μέχρι την Πέμπτη, δήλωσε η υπηρεσία.

Δεν ήταν αμέσως σαφές τι προκάλεσε τη φωτιά κοντά στην Αθήνα. Μεγάλο μέρος της περιοχής δεν είχε βροχή για εβδομάδες, αφήνοντας εκτεταμένες περιοχές ξεραμένες. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα, δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και περισσότεροι από 50 πυροσβέστες αναπτύχθηκαν στο σημείο, δήλωσε ο αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Εθελοντές και επαγγελματίες πυροσβέστες έσερναν μάνικες πάνω από καμένα χωράφια με θερμοκρασία 35 βαθμούς Κελσίου. Ο καπνός γέμισε τον ουρανό και παρασύρθηκε από ισχυρές ριπές ανέμου.

“Έσωσα το σπίτι μου την τελευταία στιγμή. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα,” είπε ένας κάτοικος με μαυρισμένο πρόσωπο από τον καπνό στο τοπικό κανάλι ΣΚΑΪ.

Μετά τις δασικές πυρκαγιές πέρυσι που ανάγκασαν 19.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Ρόδο και σκότωσαν 20 άτομα στη βόρεια ηπειρωτική χώρα, η Ελλάδα έχει αυξήσει τις προετοιμασίες της φέτος προσλαμβάνοντας περισσότερο προσωπικό και αυξάνοντας την εκπαίδευση.