Περιορισμοί για τα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα στις Ελληνικές Πλοίοδιαδρομές

Κοινωνια

Όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή plug-in υβριδικό, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ορισμένα απρόσμενα εμπόδια. Πολλά πλοία πλέον δεν επιτρέπουν τη μεταφορά πλήρως φορτισμένων ηλεκτρικών οχημάτων για λόγους ασφαλείας. Αυτός ο κανονισμός ισχύει τόσο για τις γραμμές μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας όσο και για τις εσωτερικές διαδρομές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν πρέπει να είναι φορτισμένες πάνω από 40% κατά τη μεταφορά τους με πλοίο. Κατά την επιβίβαση, τα μέλη του πληρώματος ελέγχουν την κατάσταση φόρτισης των οχημάτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα λιμάνια όπως η Βενετία, η Ανκόνα ή το Μπάρι, αν κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς την Πάτρα ή την Ηγουμενίτσα. Οι οδηγοί που φτάνουν με πλήρως φορτισμένες μπαταρίες έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη φόρτιση, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν την αναχώρηση του πλοίου.

Ο κανονισμός ισχύει από τις 16 Απριλίου και αφορά τόσο τις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας όσο και όλες τις εσωτερικές διαδρομές, όπως μεταξύ Πειραιά και Κυκλάδων ή Κρήτης. Οι ελληνικές εταιρείες πλοίων όπως οι Superfast Ferries και οι Anek Lines, καθώς και η Minoan Lines που ανήκει στην ιταλική εταιρεία Grimaldi, έχουν αρχίσει να ενημερώνουν για αυτή τη διάταξη.

“Για τα πλήρως ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα, η κατάσταση φόρτισης των μπαταριών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40% της συνολικής χωρητικότητας”, αναφέρει για παράδειγμα ένα άρθρο της Superfast Ferries. Παρόλο που ο κανονισμός είναι νέος, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός παντού. Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι αυτοκινητιστές συχνά δεν είναι ενημερωμένοι. Στα λιμάνια απορρίπτονται καθημερινά οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων και υβριδικών, αν οι μπαταρίες τους είναι υπερβολικά φορτισμένες.

Ειδικοί αμφισβητούν την αναγκαιότητα

Οι εταιρείες πλοίων βασίζονται σε οδηγία του Υπουργείου Ναυτιλίας, που βασίζεται σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας στη Θάλασσα (EMSA). Αυτή προειδοποιεί για κίνδυνο πυρκαγιάς και έκρηξης από τα ηλεκτρικά οχήματα. Η οδηγία περιορίζει επίσης τη μεταφορά οχημάτων με κινητήρα φυσικού αερίου ή υγροποιημένου αερίου. Οι δεξαμενές αυτών των οχημάτων δεν πρέπει να είναι γεμάτες πάνω από 50%. Επιπλέον, τα πληρώματα των πλοίων πρέπει να ελέγχουν για διαρροές στις δεξαμενές και να μετρούν τη θερμοκρασία των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πριν από την επιβίβαση.

Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν τη λογική αυτών των νέων κανονισμών. Οι ειδικοί του αυτοκινητιστικού συλλόγου ADAC δεν βλέπουν ενδείξεις ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προκαλούν μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς από τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Παρόλα αυτά, τα σενάρια πυρκαγιάς διαφέρουν μεταξύ των δύο τύπων οχημάτων, γι’ αυτό είναι σημαντικό τα πληρώματα των πλοίων να εκπαιδευτούν στη διαχείριση πυρκαγιών ηλεκτρικών οχημάτων.