Αλλαγές στις πολιτικές μεταφοράς στα σχολεία της Ελλάδας λόγω έλλειψης οδηγών λεωφορείων

Νεα

Αλλαγές στις διαδρομές των σχολικών λεωφορείων θα γίνουν στην κεντρική σχολική περιφέρεια της Ελλάδας την επόμενη σχολική χρονιά.

Το σχολικό συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη μια απόφαση που θα αυξήσει την απόσταση περπατήματος προς το σχολείο και τις στάσεις των λεωφορείων για τους μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι τη 12η τάξη.

Από τον Σεπτέμβριο, οι μαθητές της έκτης έως όγδοης τάξης θα υποχρεούνται να περπατούν έως και ένα μίλι για να φτάσουν στη στάση του λεωφορείου τους, και οι μαθητές λυκείου θα πρέπει να περπατούν έως και ενάμιση μίλι. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή, καθώς η τρέχουσα απόσταση περπατήματος για αυτές τις τάξεις είναι 1.500 πόδια.

Οι μαθητές δημοτικού δεν θα δικαιούνται να χρησιμοποιούν διαδρομή λεωφορείου αν ζουν σε απόσταση μικρότερη των 1.056 ποδιών από το σχολείο τους.

«Αυτό θα επηρεάσει όλους, το καταλαβαίνουμε», δήλωσε ο Dave Richardson, διευθυντής μεταφορών της περιφέρειας. «Αλλά αντί να επηρεάσουμε μία συγκεκριμένη γειτονιά ή ένα συγκεκριμένο σχολείο ή ένα συγκεκριμένο επίπεδο τάξης, επηρεάζουμε όλους τους μαθητές μας στην Ελλάδα εξίσου».

Ο Richardson δήλωσε ότι η απόφαση οφείλεται σε χρόνια έλλειψη οδηγών λεωφορείων που ξεκίνησε πριν από το 2020 και επιδεινώθηκε από την πανδημία. Ένα μέρος του προβλήματος σήμερα είναι τα χρήματα και ο ανταγωνισμός, πρόσθεσε.

«Η άδεια οδήγησης εμπορικών οχημάτων είναι μια πολύ ελκυστική πιστοποίηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Richardson. «Έχουμε ιδιωτικές εταιρείες όπως η Waste Management, η Amazon, η Pepsi και η Coke. Όλες αυτές οι εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών αναζητούν εμπορικούς οδηγούς. Πολλές από αυτές προσφέρουν μισθούς πολύ υψηλότερους από αυτούς που μπορούν να προσφέρουν οι δημόσιες περιφέρειες.»

Ο Richardson δήλωσε ότι αναμένει περίπου 120 οδηγούς λεωφορείων για τη μεταφορά περίπου 10.000 μαθητών σε 97 σχολεία και προγράμματα. Για να αντισταθμίσει την περιορισμένη στελέχωση, η περιφέρεια επίσης συνδυάζει διαδρομές λεωφορείων για μαθητές ιδιωτικών και χάρτερ σχολείων.

Η περιφέρεια επίσης θα τροποποιήσει μερικές διαδρομές λεωφορείων έτσι ώστε οι μαθητές ιδιωτικών και χάρτερ σχολείων να μοιράζονται τα σχολικά λεωφορεία. Αυτό θα επηρεάσει το χρόνο που θα περνούν οι μαθητές στο λεωφορείο και πιθανώς θα απαιτεί επίβλεψη πριν και μετά το σχολείο στα σχολεία τους.

«Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν είναι όμως καινούργιο», δήλωσε η Διευθύντρια Kathy Graupman. «Είναι επίσης ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι κάτι που μελετάμε ως σχολική περιφέρεια και ως σχολικό συμβούλιο για πολλά χρόνια. … Ενώ αγωνιζόμαστε, προσπαθούμε επίσης να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.»

Η Graupman, που ανακοίνωσε την αποχώρησή της την Τρίτη, δήλωσε ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να βελτιωθεί η πρόσβαση των μαθητών σε ποιοτική εκπαίδευση και εξωσχολικές δραστηριότητες.

«Αυτό που σημαίνει για εμάς ως σχολική περιφέρεια η περιορισμένη στελέχωση στις μεταφορές είναι ότι οι μαθητές φτάνουν καθυστερημένα στο σχολείο, οι οδηγοί συνδυάζουν διαδρομές, κάνουν περισσότερες από μία διαδρομές και πρέπει να ακυρώνουμε εξωσχολικές δραστηριότητες γιατί δεν μπορούμε να παρέχουμε τη μεταφορά.»

Συνολικά, η περιφέρεια αναμένει ότι οι αλλαγές θα μειώσουν σχεδόν 40 διαδρομές λεωφορείων. Οι περικοπές δεν θα επηρεάσουν τους μαθητές που είναι άστεγοι ή αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης.

Ομοσπονδιακός νόμος επιβάλλει ίση πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση για άστεγους μαθητές. Η περιφέρεια της Ελλάδας έλαβε $375.000 σε επιχορήγηση για να υποστηρίξει μαθητές που ταξινομούνται ως άστεγοι σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο το 2022. Αυτή η χρηματοδότηση λήγει στο τέλος της επόμενης σχολικής χρονιάς.