Οι Γραφικές Παραστάσεις Δείχνουν την Έντονη Εργασιακή Ηθική των Ελλήνων

Νεα

Ο νόμος με αριθμό 5053/2023 μπορεί να αλλάξει ριζικά τη ζωή πολλών Ελλήνων. Από την 1η Ιουλίου, μπορούν να εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα – εφόσον το επιθυμούν. Η έκτη εργάσιμη ημέρα προσφέρει σημαντική αύξηση μισθού: αν πέσει το επιπλέον εργάσιμη μέρα σε Σάββατο, υπάρχει 40% περισσότερη αμοιβή από τις άλλες μέρες. Τις Κυριακές και τις αργίες, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 115% περισσότερα χρήματα.

Η κυβέρνηση στοχεύει με την επιπλέον εργάσιμη ημέρα να αντιμετωπίσει την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι γερμανικές επιχειρήσεις εδώ και χρόνια. Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι η έλλειψη προσωπικού περιορίζει την ανάπτυξή τους, και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη.

Ενώ οι άνθρωποι στην Ελλάδα αναμένεται να εργάζονται περισσότερες ώρες, στην Γερμανία όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι ζητούν να εργάζονται τέσσερις αντί για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ο Μάρκους Σέντερ φαίνεται να έχει λίγη κατανόηση για αυτό. Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας δήλωσε στην εφημερίδα «Bild»: «Στην Ελλάδα τώρα υπάρχει εβδομάδα έξι εργάσιμων ημερών, ενώ εδώ συζητάμε για εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών. Έτσι δεν θα προλάβουμε να καλύψουμε την καθυστέρηση.»

Πόσο δικαιολογημένα είναι αυτά τα αιτήματα; Ποιες είναι οι διαφορές στις καταστάσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας; Ποιος είναι ο ρόλος του τηλεργασίας; Και θα ήταν πραγματικά κατάλληλη για τη Γερμανία η εβδομάδα έξι εργάσιμων ημερών; Αυτά τα στατιστικά δίνουν απαντήσεις.

Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες. Πριν λίγες μέρες, η στατιστική υπηρεσία Eurostat δημοσίευσε νέα στοιχεία: κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι Έλληνες άνω των 15 ετών εργάζονταν 40,9 ώρες την εβδομάδα το περασμένο έτος. Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 36,9 ώρες, ενώ στη Γερμανία μόλις 34,4 ώρες. Μόνο οι άνθρωποι στη Δανία και την Ολλανδία εργάζονται λιγότερο από τους Γερμανούς. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι στη Γερμανία το ποσοστό μερικής απασχόλησης είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σχεδόν το 31% των εργαζομένων στη Γερμανία εργάζονταν μερικώς το περασμένο έτος.

Η Εργασιακή Ώρα Μειώνεται
Στην Ελλάδα, στη Γερμανία και σε ολόκληρη την ΕΕ, οι εργάσιμες ώρες μειώνονται τα τελευταία χρόνια. Το 2008, για παράδειγμα, οι Γερμανοί εργάζονταν περισσότερο από μία ώρα την εβδομάδα σε σύγκριση με σήμερα, ενώ οι Έλληνες εργάζονταν ακόμα μιάμιση ώρα περισσότερο. Η αυτοματοποίηση και η συνεχώς αυξανόμενη παραγωγικότητα το επέτρεψαν αυτό. Ωστόσο, η παραγωγικότητα σήμερα σταματά κυρίως στη Γερμανία – και έτσι οι φωνές για περισσότερη εργασία και λιγότερη ευελιξία γίνονται όλο και πιο έντονες. Πολλές εταιρείες καλούν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο.

Από την πανδημία, το ποσοστό τηλεργασίας αυξήθηκε σημαντικά παγκοσμίως: οι εργαζόμενοι έμαθαν να προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση και να εκτιμούν τα πλεονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι. Η ματιά στην Ελλάδα δείχνει ότι εκεί σπάνια εργάζονται από το σπίτι.